Egyen csokit, ha köhög, jobb lesz!

Tiszta sor, hogy a citrom és a méz enyhíti a köhögést, de azt tudta, hogy a csokoládénak is hasonló tulajdonsága van? Legalábbis egy új vizsgálat szerint. Szakértőt kérdeztünk arról, hogy mi mindent érdemes tudni a kellemetlen tünetről, és hogy tényleg beválnak-e a javasolt praktikák.

„A köhögés egy reflexszerű védekező mechanizmus, amelynek fő funkciója a légutak megtisztítása. Nem véletlenül ez az egyik leggyakoribb probléma, amivel orvoshoz fordulnak a betegek, hiszen a hátterében számos betegség húzódhat meg az enyhétől akár az életveszélyes állapotig. Többek között különböző légúti betegségekre (vírusfertőzések, bakteriális gyulladások, tüdőembólia), asztmára, gyógyszerallergiára, sőt szívbetegségre is utalhat, de pszichés eredetű is lehet a köhögés” – mondta a Díványnak dr. Mohos András háziorvos.

shutterstock 171526592

Hányféle köhögés létezik?

"A köhögés lehet akaratlagos, vagy kiindulhat a légutakban található idegvégződésekből, ha azokat valamilyen inger éri. Időtartam alapján megkülönböztetünk akut köhögést, ez 3 hétnél rövidebb ideig tart, szubakut köhögést, ez 3-8 hétig tart, és nyolc hétnél tovább fennálló krónikus köhögést. Az elhúzódó, hosszan tartó köhögés mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel. Ezen kívül beszélhetünk száraz, úgynevezett ingerköhögésről, illetve produktív köhögésről, ami köpetürítéssel is jár. A köpet jellege a kiváltó tényezőtől függően sokféle lehet, például híg vagy éppen sűrű nyúlós váladék, genny, vér, esetleg „habos” köpet" – magyarázza a szakértő.

A krónikus köhögés lehetséges okai

  • asztma és allergiák
  • krónikus obstruktív légúti betegségek (COPD)
  • reflux betegség
  • légúti fertőző betegségek, pl. megfázás vagy influenza
  • szennyezett levegő
  • heveny hörgőgyulladás (akut bronchitis)
  • ACE gátlók (vérnyomáscsökkentő szerek)
  • szamárköhögés

Amit kerüljön

A környezeti tényezők közül a dohányzás önmagában is okozhat köhögést, az egyéb kórállapotokat pedig csak súlyosbítja, de a hideg, párás idő is csak ront a helyzeten, ezért ha kímélni szeretné magát, lehetőleg ne erőltesse a dohányzást és a hidegben mászkálást.

Hogyan kezeljük?

„Száraz köhögés enyhítésére köhögéscsillapító, míg produktív köhögés ellen váladékoldók alkalmazása javasolt, és van, amikor a hörgőtágító a hatékony megoldás. Esetenként nem elég a tüneti kezelés, hiszen a probléma gyökerét kell orvosolni, ami bakteriális fertőzéssel szemben antibiotikum adását jelenti. Vírusfertőzések ellen azonban az antibiotikumok szedése hatástalan, sőt kifejezetten káros, ezért azt kizárólag orvosi utasításra alkalmazzuk!” – figyelmeztet a szakember.

shutterstock 214105573

"A házi praktikák közül a méz egyértelműen jótékony hatással van a köhögésre és más náthás panaszokra, a meleg vagy forró italok pedig pusztán hőhatásuk miatt is enyhítik a kellemetlen tüneteket. Gőzöléssel vagy inhalálással elősegíthetjük a váladék kiürülését, aminek hatékonyságát fokozza, ha valamilyen illóolajat (mentol, eukaliptusz) is használunk. A gyógynövények közül a lándzsás útifű és a citromfű is enyhíti a köhögés mértékét és megszünteti a kaparó torok érzését. Mivel a köhögés leggyakrabban egyszerű légúti fertőzés következménye, megelőzés szempontjából a C-vitamin fogyasztása, a megfelelő higiénia, illetve a kórokozók (pl. influenzavírus, Streptococcus pneumoniae) elleni védőoltás javasolt" - mondja dr. Mohos András.

A csoki tényleg beválik?

Alyn Morice professzor, a szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi problémák kutatója évek óta tanulmányozza a köhögés mechanizmusát, és az eddigi eredmények alapján egy kakaót tartalmazó köhögésoldó készítmény jóval hatékonyabb megoldás lehet a hagyományos gyógyszereknél. Az összehasonlító vizsgálatok bizonyítják, hogy a kakaóalapú kísérleti gyógyszer két napon belüli jelentős változást hozott a betegek állapotában. A ROCOCO nevű legújabb randomizált, kontrollált vizsgálatba 163 beteget vontak be, és a pontos eredményeket 12 hónapon belül nyilvánosságra hozzák.

De nem ez az első tanulmány a csokoládé köhögéscsillapító hatásáról. Az Imperial College London kutatói korábban azt találták, hogy a teobromin – a kakaóban található alkaloida – sokkal jobban elnyomja a köhögésre való késztetést, mint a kodein, ami a köhögés elleni gyógykészítmények kulcsösszetevője.

Ragadós, tehát jó

A ROCOCO kutatás szakértői szerint a pozitív eredmény részben annak köszönhető, hogy a hagyományos szereknél ragadósabb és viszkózusabb csokoládé olyan bevonatot képez, amely védelmet nyújt a torokban lévő köhögést kiváltó idegvégződések számára. A szakértők szerint azonban forró csokoládé ital fogyasztásával nem sokra megyünk (bár a meleg italok is segítenek), mivel a kakaó nem elegendő ideig érintkezik a torokkal ahhoz, hogy egy biztonságos védőréteget képezzen.

„Már egy darab csokoládé elszopogatása is enyhet adhat, de a kakaó köptetőszerként más vegyületekkel együtt még hatékonyabb lehet, hiszen az olyan összetevő is hosszabb ideig tudja kifejteni a hatását. Jelenleg nem teljesen egyértelmű a köhögés mechanizmusában résztvevő receptorok munkája, de biztos vagyok benne, hogy néhány éven belül bebizonyosodik, létezik egy úgynevezett csokoládéreceptor. A mentolt korábban egyszerű aromának hittük, majd fény derült farmakológiai hatására. Valószínűleg a csokoládéval is ez fog történni” – írja Alyn Morice a Daily Mail oldalán.

„Ígéretesnek tűnő kísérletek vannak folyamatban olyan gyógyszer kifejlesztésére, amely ezt a hatóanyagot tartalmazza, azt viszont érdemes kiemelni, hogy ha kizárólag a csokoládétól várjuk a megoldást, akkor a köhögést csökkentő hatáshoz túlságosan nagy mennyiséget kellene fogyasztanunk belőle. Egy kutatás szerint kb. napi négy és fél tábla tejcsokoládé vagy egy tábla jó minőségű étcsokoládé az esetek kb. kétharmadában okozna tartósan érezhető enyhülést” – fűzte hozzá dr. Mohos András.

Gyógyszerek és tévhitek

„Vannak köhögéscsillapítók, amelyek álmosíthatnak, a közhiedelemmel ellentétben azonban függőségtől nem kell tartani. A félelem oka valószínűleg az, hogy az eredeti vegyületet, amelyekből egyes típusok származnak, okozhatnak hozzászokást, ezek azonban olyan szerkezeti átalakításokon mennek keresztül, amelynek eredményeként a köhögéscsillapító hatás erősödik, míg az idegrendszeri hatás megszűnik” – nyugtat meg a szakértő.

Alyn Morice szerint csupán a marketing része, hogy felső légúti fertőzés esetén is megkülönböztetnek nedves, száraz, mellkasi és „kaparós” köhögést, hiszen ezzel még több termék vásárlására ösztönözhetik a betegeket, holott ennek semmi alapja nincs. „Azért azt érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb esetben megfigyelhető a betegségnek egy jellemző lefolyása: van egy száraz köhögéssel járó szakasz, amely köhögéscsillapítóra jól reagál, illetve egy váladékürítéssel járó szakasz, amikor a váladékoldók/köptetők használata indokolt” – tette hozzá Mohos András.

Oszd meg másokkal is!
Mustra