#ÉLETEM

A memóriánk kapacitása tízszer nagyobb, mint hittük

2016. január 29., péntek 09:21

Kiderül, hogy a memóriánk annyi információ tárolására képes, mint az egész internet. A Salk Intézet munkatársai nemrég publikált kutatásukban rájöttek, hogy az emberi memóriakapacitás petabájtban (=1000 terabájt =1015 bájt)mérhető, azaz  tízszer nagyobb, mint korábban hittük. 

Az eLifeban megjelent vizsgálatban a kutatók egy patkány hippokampuszát, vagyis agyi memóriaközpontját modellezték 3D-ben, és az abban zajló szinapszisokat, idegsejtek közötti kommunikációt tanulmányozták. A szinapszis, vagyis a gondolataink elemi forrása egyébként csodás, nézze csak: 

A vizsgálatból kiderült, hogy a szinapszisok sokkal többet tudnak ahhoz képest, mint sejtették, körülbelül 26 különböző terjedelemben működhetnek. Ez azt jelenti, hogy a memóriakapacitásunk is nagyobb, mint hittük, az 1-2 bit helyett a rövid és hosszú távú memóriánk 4,7 bitnyi információ tárolására képes.  

Ezek az eredmények nemcsak azért izgalmasak, mert egy lépéssel közelebb kerültünk az agyunk megértéséhez, de a kutatók szerint ezek hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy az agyunk mintájára képesek legyünk pontosabb és az energiatakarékosabb számítógépeket építeni. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta