#ÉLETEM

Gyengébb az önkontrollunk, ha éppen elfoglaltak vagyunk

2016. január 26., kedd 14:50

Ahhoz, hogy képesek legyünk megvalósítani célkitűzéseinket, egy dologra biztosan szükségünk van: önkontrollra. Ahhoz pedig, hogy képesek legyünk kontrollt gyakorolni viselkedésünk felett nem árt tudni, hogy mikor vagyunk sebezhetőbbek a szokásosnál. Egy friss kutatás most ehhez a képhez ad hozzá egy fontos információdarabot, kiderült ugyanis, hogy kevésbé tudunk ellenállni a kísértésnek, ha éppen nagyon benne vagyunk egy tevékenységben. Köszi, Research Digest! 

shutterstock 301319912

Maferima Touré-Tillery és Ayelet Fishbach már korábbi vizsgálataikban is foglalkoztak azzal hogyan hat a viselkedésünkre, ha egy folyamat elején, közepén vagy éppen a végén tartunk. A kutatók azt találták, hogy hajlamosabbak vagyunk társas normák ellenében cselekedni (mondjuk csalni vagy vallási előírásokat megszegni), ha éppen benne vagyunk valamiben, szemben azzal, ha a tevékenység végpontjainál tartunk. 

Touré-Tillery és Fishbach Journal of Personality and Social Psychology nevű lapban frissen megjelent kísérleteiből most úgy tűnik, ugyanez igaz a személyes kísértésekre (például a túlköltekezésre vagy túlevésre) is, vagyis az önkontrollunk akkor a leggyengébb, ha már benne vagyunk egy tevékenységben, de még nem fejeztük be azt. A kutatók több különálló kísérlet nyomán jutottak erre a következtetésre, volt, ahol a nassoláson, volt, ahol a kávéfogyasztás vizsgálatán keresztül. 

A kutatók szerint a jelenség azzal magyarázható, hogy a dolgok kezdő és végpontját egy diagnosztikus helyzetként kezeljük, vagyis az, ahogy ezekben a helyzetekben viselkedünk, árulja el rólunk a legtöbbet. Az önértékelésünket, az önmagunkról kialakított képet kevésbé sérti tehát, ha egy szép kezdés után belelazulunk a dolgainkba, különösen, ha után újra “rendesen” viselkedünk. A magyarázatból következik, hogy ez a jelenség leginkább olyan helyzetekre érvényes, ami az énképünk szempontjából valamiért fontos nekünk. 

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy érdemes az agyunkba vésni: hajlamosabbak leszünk eltérni egészséges életmód felé vezető céljainktól, ha már csináljuk őket egy ideje, ha éppen tél, tavasz vagy éppen az év közepén járunk. Ha azonban tudjuk, hogy ilyenkor hajlamosabbak vagyunk hibázni, megelőzhetjük ezt: érdemes arra edzenünk az agyunkat, hogy minden nap, amiben dolgozunk a sikerért összeadódik, és érdemes tudatosítani mennyire igaz a mondás: ma van a hátralévő életünk első napja. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta