A tudomány segít, hogy ne nézzék hülyének

A Business Insider összeszedte 12 pontban, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy kicsit javítsa az önről kialakult képet, vagyis okosabbnak tűnjön.

Ha szeretné lenyűgözni a főnökét, kollégáit vagy akár a randipartnerét azzal, hogy egy született Einstein, akkor a következő dolgokat kövesse, hogy legalább optikailag okosabbnak tűnjön. Viszont jó ha tudja, hogy attól egyik sem védi meg, hogy egy félmondattal kiderüljön mi is az igazság.

Ne legyen a kezében sör!

Az emberek gyakran hülyén viselkednek, ha sokat isznak. Ebben még semmi újdonság nincs, de a Michigan Egyetem és a Pennsylvania Egyetem kutatói szerint kevésbé intelligensnek gondoljuk azokat az embereket, akik alkoholos italt szorongatnak. A kutatások részeként 300 vezető beosztású embernek mutattak képet és egy kis leírást egy képzeletbeli vacsoráról. A főnökök többségének szimpatikusabb volt az, aki szódát rendelt bor helyett, míg az alkoholt fogyasztókat kevésbé intelligensnek és megbízhatónak tartották. 

shutterstock 143207707

Sétáljon a többiek tempójában!

A Boston Egyetem marketingszakának kutatói szerint ha a tömegben nagyon siet vagy éppen lassan andalog, akkor hülyének fogják nézni. A kutatásban olyan filmeket mutattak a résztvevőknek, amikben a szereplők lassabban, gyorsabban vagy éppen a tömeggel azonos sebességben haladtak, majd megkérdezték, hogy melyikük tűnt intelligensnek és kompetensebbnek. A résztvevők többsége szerint az, aki felvette mások tempóját. 

Hordjon vastagkeretes szemüveget!

Lehet, hogy kevésbé vonzónak, de mindenképpen intelligensebbnek fog tűnni, ha keretes szemüveget hord. Erre Bécsben jöttek rá, ahol a kísérletben résztvevőknek 78 arcképet mutattak. A képeken szemüveg nélkül, vastagkeretes, illetve keretnélküli szemüvegben szerepeltek emberek. A résztvevők feladata az volt, hogy pontozzák, mennyire találják vonzónak az illetőt, és azt is, hogy mennyire gondolják intelligensnek. A szemüveges arcok jobban szerepeltek az intelligensségre vonatkozó skálán, de nem találták őket annyira megnyerőnek mint azokat, akik nem viseltek szemüveget. 

shutterstock 164400641

Illesszen be legalább egy betűt a vezetékneve és a keresztneve közé!

Wijnand A.P. Van Tilburg a Southampton Egyetem és Eric R. Igou, a Limerick Egyetem pszichológusa is azt állítja, hogy akiknek a vezetékneve és a keresztneve között áll egy betű, azokról hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy fontosak és okosak. Egy kutatás során Einstein relativitáselméletéről olvasott 85 ember, ám a dolgozat szerzőjének nevét kicsit variáltak, a címlapon felváltva szerepelt David Clark,  David F. Clarkot, David F.P. Clark és David F.P.R Clark is. A válaszadók szerint David Clark tanulmánya kevésbé tűnt megbízhatónak, mint David F. Clark szóról-szóra megegyező munkája, de a legnagyobb ömlengést David F.P.R Clark elemzése kapta. 

Nem kellenek a hosszú szavak

Egy 2012-es tanulmány szerint minél hosszabb szavakat használ, annál butábbnak fog tűnni, hiába hitte eddig pont az ellenkezőjét. Mindezt egy nagyon egyszerű kutatással bizonyították: fogtak egy tanulmányt és telepakolták hosszú szavakkal, majd készítettek egy olyan változatot, amiben jóval rövidebb szinonimákat használtak. A  tanulmányok olvasói szerint az utóbbit érthetőbbnek tartották, íróját pedig intelligensebbnek mint a hosszú szavakkal telepakolt tanulmány szerzőjét. 

Csináljon mindenből grafikont!

A Cornell Egyetem kutatói szerint az emberek jobban hisznek egy olyan állításnak, ami tudományosnak tűnik, mert például egy grafikonnal bizonyítják a hitelességét. A kísérletben két csoport egy új gyógyszerről kapott tájékoztatót, de az egyik csapatnál grafikonokkal is szemléltették annak a hatékonyságát. Később ennek a csoportnak 97%-a mondta azt, hogy szerinte ez a gyógyszer tényleg jó lehet, míg azoknak csupán a 67%-a nyilatkozott hasonlóan, akik nem kaptak grafikonokat és diagramokat.

shutterstock 101206558

A monoton beszédtől hülyének tűnik!

Vigye bele az érzelmeit a mondandójába. "Ha két szónok ugyanazt a szöveget mondja el, de az egyikük gyorsabban, hangosabban, szünetekkel és a hangerővel játszva beszél, a hallgatóság az illetőt energikusabbnak, tájékozottabbnak és intelligensebbnek tartja" - írta Leonard Mlodinow a könyvében. 

Nézzen az emberek szemébe!

Ezt talán nem is kell mondani, de ha valakivel beszélget, akkor nézzen a másik szemébe. Egy 2007-es kutatásban 182 diákot állítottak párba egymással. A párok egyik tagja azt az utasítást kapta, hogy próbáljon okosnak tűnni, a másiknak nem mondtak semmit, és videóra vették, ahogyan 5 percig beszélgetnek egy előre egyeztetett témáról, majd osztályozták a másik intelligenciáját. Mikor a felvételeket kiértékelték, azt figyelték meg, hogy nagyon sok mindennel próbálkoztak azok akiknek okosnak kellett tűnni, de pontok alapján a legjobb módszer az volt, ha a másik szemébe néztek.

Öltözzön csinosan!

A ruhák, amiket hord, befolyásolják, hogy mit gondolnak önről az emberek, bár ez nem lehet akkora meglepetés senkinek. De nézzük a tudományos bizonyítékokat: azok a tanársegédek, akik odafigyelnek arra, hogy a megjelenésük és professzionálisabb legyen, a diákok szerint intelligensebbek mint azok, akik nagyjából hozzájuk hasonlóan öltöznek. És nemcsak másokat, önmagát is becsaphatja a külsőségekkel, ugyanis egy 2012-es kutatás szerint azok, akik az orvosokhoz hasonló fehér köpenyt hordtak, jobb eredményeket értek el egy nagy koncentrációt igénylő teszten, mint azok, akik utcai ruhában mentek.

Ne legyen fancsali!

A Charles Egyetem 2014-es kísérletében 160 résztvevő kapott 80 arcképet, és a többség a mosolygós, kedves tekintetű embereket előrébb sorolta, míg a lista végén a fancsali, vagy épen a dühös tekintetű emberek álltak. 

shutterstock 184893836

Tilos az arcpiercing!

Sajnáljuk, de ez az igazság. A 2012-es tanulmány vezetői is képeket mutattak a résztvevőknek. A 440 fotón vegyesen szerepeltek olyanok, akiknek egyetlen arcékszere sem volt és olyanok, akiknek akár több is. Az arcékszeresekről sokkal kevesebben gondolták azt, hogy intelligensek, a legrosszabb eredményeket pedig azok érték el, akiknek több ékszerük is volt. 

Legyen vicces!

A humor az egyik legbiztosabb jele annak, hogy okos. Ezt egy nagyon furcsa kísérletben bizonyították: három férfit arra kértek, hogy meséljen valami vicceset a barátainak, a közelben pedig ült egy nő, akinek később többen is megpróbálták elkérni a számát. Ő pedig azt mondta később a kutatóknak, hogy intelligensebbnek és vonzóbbnak is tartotta azokat a férfiakat, akik megnevettették a többieket. Tehát minél viccesebb, annál biztosabb, hogy okosnak nézik, ráadásul a másik nemnél is sikereket érhet el. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek