Ez történik, ha megesszük a hajunkat

Hála a SciShownak megtudhatjuk, mi lesz a következménye annak, ha kis vagy akár nagy mennyiségben is haj jut a szervezetünkbe. Igen, utóbbira is van példa. 

A haj keratinból épül fel, ezt viszont az emberi szervezet nem képes lebontani, megemészteni. Tehát ha véletlenül lenyel egy-két hajszálat, az keresztülhalad a szervezeten, és más megemészthetetlen ételekkel együtt távozik a széklettel. Ha viszont az étteremben a séf egy egész tányérnyi hajat szolgál fel, érdemes résen lenni, mert már tud nehézségeket okozni  - állítja a mellékelt videó főszereplője, Michael Aranda. Ha mégis úgy döntene, hogy elfogyasztja ami a tányérján van, a sok hajszál már nem ürülne ki, hanem gombóc keletkezne belőlük a gyomorban. Igen, akárcsak a folyton a szőrüket nyalogató macskáknál, a gond csak az, hogy nem tudná úgy kiöklendezni úgy, ahogyan házi kedvenceink teszik.

Hogy ennek az egész felvetésnek nincs semmi értelme, mégis ki kerülne ilyen lehetetlen helyzetbe? Nos, vannak azonban olyan emberek, akik előszeretettel eszik meg a hajukat, ezt trichofágiának nevezzük. Náluk a gyomorban felgyülemlett haj gátolhatja az emésztést, illetve nagyon ritkán vékonybélbe is kerül is kerül a belőle, ez a Rapunzel-szindróma. Utóbbi esetben az egyetlen megoldás a feltáró műtét, amely során eltávolítják az oda nem illő dolgokat a szervezetből, úgyhogy mostantól ezek tudatában egyen hajat!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek