#ÉLETEM

Leheletelemző, okosteniszütő, otthoni EKG segít a jövőben

2016. január 12., kedd 10:17

A Consumer Electronic Show, vagyis a CES minden évben rengeteg újdonságot tartogat azok számára is, akik a jövő autói és eszközei helyett arra kíváncsiak, hogyan tudnak az egészségükkel tudatosabban foglalkozni. A közeljövőben a leheletét is elemezni tudja majd, okoscipőben futhat, sőt, kedvence is kaphat aktivitásmérőt karácsonyra. 

Minden sport okosodik

Az egy dolog, hogy nyomon tudja követni a pulzusát edzés közben, vagy megnézheti mennyit lépett adott napon, de szerencsére a fejlesztők rájöttek, hogy sok minden más is érdekelheti a hobbiszinten és versenyszerűen sportolókat. Az Altra a futóknak például egy olyan okos cipőt tervezett futóknak, ami folyamatosan elemzi a mozdulataikat, így a technikájukon és a részidejükön is tudnak javítani. 

01
Fotó: altrarunning.com

A kosarasoknak és röpladásoknak sem kell beérni azzal az információval, hogy hány kilométert futottak le vagy hogy hány kalóriát égettek el egy meccs alatt, mert a Vert segítségével az ugrásaikat is nyomon tudják követni, majd a mérkőzés végén megnézhetik az átlagukat. De a teniszezők, golfozók és baseball játékosok sem maradnak ki a jóból, nekik ott a Zepp, ami az ütőből nyeri az információkat, így pontosabb képet lát a lendítés ívéről, erejéről, sebességéről, valamint arról, hogy egy teniszmeccsen hányszor ütött pörgetett ütést és hányszor támadt nyesett labdával. A gyártó célja, hogy olyan ütőket dobjon piacra a nagy cégekkel együttműködve, amikbe ez a kütyü már eleve be lett építve.

Aki pedig nem akar a sporthoz karpántot, övet, testpántot vagy tulajdonképpen bármilyen plusz cuccot magára venni, annak ott az okos sportmelltartó, ami nemcsak hogy kényelmes és elvezeti az izzadtságot, de egyben aktivitásmérő is. Vagy a Lumo futónadrág, ami szintén megmondja hogyan, merre és mennyit fut a viselője, és az elégetett kalóriát is elárulja telefonon keresztül. De itt az okospóló is, amit telefonhoz vagy akár okosórához is lehet csatlakoztatni, ráadásul kompatibilis a legnépszerűbb fitneszalkalmazásokkal is. 

Többet foglalkozhat az egészségével

A háziorvosok rémálma lesz a jövő, ugyanis lassan olyan dolgokat is elemezhet magán mindenki, hogy a minimálisan is hipohonder emberek azonnal rohannak majd a rendelésre. Persze azoknak hasznos lesz, akik már valamilyen meglévő betegségüket szeretnék folyamatosan ellenőrizni. Ott van például az otthoni EKG, amivel a Bewell rukkolt elő. Ez ráadásul annyira kicsi, hogy akár a zsebben is elfér és egy egyszerű mozdulattal, gyorsan lehet információkhoz jutni az egészségi állapotról, amit az alkalmazás azonnal ki is elemez, így sokkal hamarabb kiszűrhető a rendellenes szívműködés. Az iHealth lab is folyamatosan figyeli a szívritmust, az eredményeket pedig felhőben tárolja, így a páciens orvosa is hozzáférhet az adatokhoz. 

2.png
Fotó: bewell-connect.com

Bármit kielemezhet

És a bármi alatt tényleg bármit értünk. Ott van például a leheletelemző, ami nemcsak a nyílvánvalóan érezhető kellemetlen szájszagot tudatosítja, hanem egy fújás után azt is kielemzi, hogy mennyire dehidratált a tulajdonosa. A Life Fuels pedig olyan kulacs, ami a a teljesítményhez mérten adagolja a legszükségesebb ásványi anyagokat attól függően, hogy a cél a jó alvás, a nagyobb teljesítőképesség vagy éppen a regenerálódás. 

Lázcsillapítás okosan

A testhő elemzésére két izgalmas újdonsággal is jelentkeztek, az egyik az aktivásmérőiről is ismert Whitings. A cég egy olyan lázmérőt dob piacra, amit elég lesz például a gyereke halántékához érinteni. Jó, ez önmagában nem újdonság, de ebben a készülékben 16 érzékelő van és 4000 mérést végez el 2 másodperc alatt, az eredményeket pedig természetesen elküldi az okostelefonra. A Temp Traq pedig egy egyszer használatos tapasz, ami 24 órán keresztül méri a hőmérsékletet. Ez leginkább kisgyerekeknél hasznos, hiszen akár úgy is összeszinkronizálhatja a telefonját futó alkalmazással, hogy a gyereke alszik és a folyamatos monitorozásnak köszönhetően pontosan látja, hogyan változik a testhőmérséklete. 

3
Fotó: withings.com

A kisállatok se maradjanak ki

Ideje lesz beszerezni egy aktivitásmérőt kedvencének is. A Wonderwoof tűnik a legmenőbbnek, és nemcsak azért mert cuki kis csokornyakkendő formájú, hanem azért is, mert tényleg megtudja mennyire él aktív életet a kutyája. Mivel van benne GPS is, így segíthet abban is, ha esetleg elkóborol az állat. Sőt, a kütyü azt is megmutatja, hogy merre járnak az eb barátai, hiszen mi van ha pont a park másik végében labdázik, de hasznos infó lehet kissé neveletlen kedvenc esetén, hogy merre vannak a többiek, vagyis merre ne menjenek. A Motorola pedig olyan nyakörvet tervezett, ami még rögzíti is egy kamera segítségével merre jár a kóborló kisállat vagy éppen mit csinál egész nap. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta