Leheletelemző, okosteniszütő, otthoni EKG segít a jövőben

A Consumer Electronic Show, vagyis a CES minden évben rengeteg újdonságot tartogat azok számára is, akik a jövő autói és eszközei helyett arra kíváncsiak, hogyan tudnak az egészségükkel tudatosabban foglalkozni. A közeljövőben a leheletét is elemezni tudja majd, okoscipőben futhat, sőt, kedvence is kaphat aktivitásmérőt karácsonyra. 

Minden sport okosodik

Az egy dolog, hogy nyomon tudja követni a pulzusát edzés közben, vagy megnézheti mennyit lépett adott napon, de szerencsére a fejlesztők rájöttek, hogy sok minden más is érdekelheti a hobbiszinten és versenyszerűen sportolókat. Az Altra a futóknak például egy olyan okos cipőt tervezett futóknak, ami folyamatosan elemzi a mozdulataikat, így a technikájukon és a részidejükön is tudnak javítani. 

01
altrarunning.com

A kosarasoknak és röpladásoknak sem kell beérni azzal az információval, hogy hány kilométert futottak le vagy hogy hány kalóriát égettek el egy meccs alatt, mert a Vert segítségével az ugrásaikat is nyomon tudják követni, majd a mérkőzés végén megnézhetik az átlagukat. De a teniszezők, golfozók és baseball játékosok sem maradnak ki a jóból, nekik ott a Zepp, ami az ütőből nyeri az információkat, így pontosabb képet lát a lendítés ívéről, erejéről, sebességéről, valamint arról, hogy egy teniszmeccsen hányszor ütött pörgetett ütést és hányszor támadt nyesett labdával. A gyártó célja, hogy olyan ütőket dobjon piacra a nagy cégekkel együttműködve, amikbe ez a kütyü már eleve be lett építve.

Aki pedig nem akar a sporthoz karpántot, övet, testpántot vagy tulajdonképpen bármilyen plusz cuccot magára venni, annak ott az okos sportmelltartó, ami nemcsak hogy kényelmes és elvezeti az izzadtságot, de egyben aktivitásmérő is. Vagy a Lumo futónadrág, ami szintén megmondja hogyan, merre és mennyit fut a viselője, és az elégetett kalóriát is elárulja telefonon keresztül. De itt az okospóló is, amit telefonhoz vagy akár okosórához is lehet csatlakoztatni, ráadásul kompatibilis a legnépszerűbb fitneszalkalmazásokkal is. 

Többet foglalkozhat az egészségével

A háziorvosok rémálma lesz a jövő, ugyanis lassan olyan dolgokat is elemezhet magán mindenki, hogy a minimálisan is hipohonder emberek azonnal rohannak majd a rendelésre. Persze azoknak hasznos lesz, akik már valamilyen meglévő betegségüket szeretnék folyamatosan ellenőrizni. Ott van például az otthoni EKG, amivel a Bewell rukkolt elő. Ez ráadásul annyira kicsi, hogy akár a zsebben is elfér és egy egyszerű mozdulattal, gyorsan lehet információkhoz jutni az egészségi állapotról, amit az alkalmazás azonnal ki is elemez, így sokkal hamarabb kiszűrhető a rendellenes szívműködés. Az iHealth lab is folyamatosan figyeli a szívritmust, az eredményeket pedig felhőben tárolja, így a páciens orvosa is hozzáférhet az adatokhoz. 

2.png
bewell-connect.com

Bármit kielemezhet

És a bármi alatt tényleg bármit értünk. Ott van például a leheletelemző, ami nemcsak a nyílvánvalóan érezhető kellemetlen szájszagot tudatosítja, hanem egy fújás után azt is kielemzi, hogy mennyire dehidratált a tulajdonosa. A Life Fuels pedig olyan kulacs, ami a a teljesítményhez mérten adagolja a legszükségesebb ásványi anyagokat attól függően, hogy a cél a jó alvás, a nagyobb teljesítőképesség vagy éppen a regenerálódás. 

Lázcsillapítás okosan

A testhő elemzésére két izgalmas újdonsággal is jelentkeztek, az egyik az aktivásmérőiről is ismert Whitings. A cég egy olyan lázmérőt dob piacra, amit elég lesz például a gyereke halántékához érinteni. Jó, ez önmagában nem újdonság, de ebben a készülékben 16 érzékelő van és 4000 mérést végez el 2 másodperc alatt, az eredményeket pedig természetesen elküldi az okostelefonra. A Temp Traq pedig egy egyszer használatos tapasz, ami 24 órán keresztül méri a hőmérsékletet. Ez leginkább kisgyerekeknél hasznos, hiszen akár úgy is összeszinkronizálhatja a telefonját futó alkalmazással, hogy a gyereke alszik és a folyamatos monitorozásnak köszönhetően pontosan látja, hogyan változik a testhőmérséklete. 

3
withings.com

A kisállatok se maradjanak ki

Ideje lesz beszerezni egy aktivitásmérőt kedvencének is. A Wonderwoof tűnik a legmenőbbnek, és nemcsak azért mert cuki kis csokornyakkendő formájú, hanem azért is, mert tényleg megtudja mennyire él aktív életet a kutyája. Mivel van benne GPS is, így segíthet abban is, ha esetleg elkóborol az állat. Sőt, a kütyü azt is megmutatja, hogy merre járnak az eb barátai, hiszen mi van ha pont a park másik végében labdázik, de hasznos infó lehet kissé neveletlen kedvenc esetén, hogy merre vannak a többiek, vagyis merre ne menjenek. A Motorola pedig olyan nyakörvet tervezett, ami még rögzíti is egy kamera segítségével merre jár a kóborló kisállat vagy éppen mit csinál egész nap. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra