#ÉLETEM

Betegség is állhat a téli letörtség mögött

2016. január 1., péntek 09:13

Tél: a napok rövidebbek, az idő hideg, minden olyan szürke és emiatt a kedvünk is rosszabb. De vajon tényleg csak a D-vitamin hiánya és a fagyos szelek miatt vagy ennél több áll a dolog mögött? Lehet szó például szezonális affektív zavarról is – a betegségről a Dailymail a napokban közölt egy sokatmondó infógrafikát. Erről nemcsak az derül ki, hogy hány embert érint, de az is, hogy hogyan ismerheti fel a tüneteit és miként tudja megkülönböztetni a kedvtelenségtől.

A Yellowbrick központ grafikájából megtudhatjuk, hogy Észak-Amerikában 10 millió embert érint ez a zavar, annak enyhébb formája pedig még további kétmilliót – ez együtt ötször annyi, ahány rákos esetet diagnosztizáltak a tavalyi évben. A kifejezés először 1985-ben tűnt fel és déltől északra haladva egyre sűrűbben fordul elő: Floridában például a lakosságnak csupán 1,4 százalékát érinti, míg New Hampshire-ben ez az arány közel 10%. Akár depressziót is okozhat (főleg tavasszal és kora nyáron), de ez ritka.

Kutatók arra jutottak, hogy a betegség húszéves kor körül kezd el kialakulni és bár főleg nőket érint (60-90%-os arányban) a legerősebb tünetek a férfiakon jelentkeznek. Konkrét teszt, amivel beazonosítható lenne, nem létezik: a beteg múltjának feltérképezésével diagnosztizálják. Szakértők szerint a szezonális affektív zavart a túl kevés fény és ezzel együtt az alacsony D-vitamin szint váltja ki és a tünetei közé tartozik például az testfájdalom, a súlygyarapodás, a kevés alvás, a fáradtság, a letörtség, a koncentrációs képesség gyengülése és a kontrollálhatatlan sírva fakadások.

Miként befolyásolja a szervezetünket a fény? A DailyMail videójából kiderül, hogy a szemünk észleli, majd továbbítja az agyunk felé annak mennyiségét, végül ez irányítja a belső óránkat – ami a szerotonin segítségével a kedvünkre, a maletoninéval pedig az alvásunkra van nagy hatással. A kisfilmből az is kiderül, hogy kutatók megfigyelték, hogy a kora reggel befogadott nagy mennyiségű fény kora este csapódik le, így aki a nap elején „megszívja” magát vele, az este könnyebben alszik majd el. Szerencsére a szervezet azt is megtanulja, hogy év vége felé közeledve egyre később kel fel a Nap.

Más pszichológiai betegséghez is kapcsolódik

A zavartól szenvedők több mint felének például van olyan közeli rokona, aki depresszióval küzd, minden harmadiknak pedig olyan, akinek alkoholproblémája van. Számos tévhit is körüllengi a betegséget: az alkalmazott fényterápiának igenis vannak mellékhatásai (fejfájások, álmatlanság) és nem mindenki szenved szezonális affektív zavartól csak azért, mert ősszel és télen lehangoltabb. A fényterápia mellett egyébként sokat segít még a környezetváltozás és a pszichológusnál tett látogatás is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta