Így pörgesse fel az agyát 5 másodperc alatt

Sok olyan dolog van, amivel a tudomány szerint sokáig penge maradhat az agyunk, ilyen például, ha rendesen alszunk, edzünk (lehetőleg olyat, ahol az egyensúlyérzékünket is használnunk kell), nem eszünk szemét kosztot és rendszeresen járunk társaságba. Ezek mind klassz és fontos tevékenységek, de csak életmódszerűen gyakorolva működnek. De mi van akkor, ha nem éltünk éppen mintaéletmódot, viszont szuper volna, ha egy csettintésre maximális fordulatszámon pörögne az agyunk? Nyilván ihatunk kávét, de megpróbálkozhatunk egy egészen egyszerű trükkel is: jutalmazzuk meg magunkat. A kutatások szerint működik.

A Cognition and Emotionban megjelent vizsgálatban a kutatók 65 év feletti felnőttekkel végeztettek memória és döntéshozatali feladatokat. Azok, akik a feladat elvégzése előtt ajándékot kaptak (két csomag cukrot és egy köszönömöt) gyorsabban tanultak és jobb döntéseket hoztak virtuális embertársaikkal kapcsolatban, és jobban teljesítettek a számok és betűk megjegyzésében is, tehát mind a döntéshozatali hatékonyságuk, mind a munkamemóriájuk jobbnak bizonyult, mint a másik csoporté. 

shutterstock 293142464
Shutterstock

“Számos kutatás bizonyította már, hogy a fiatal felnőttek kreatívabbak és kognitív szempontból rugalmasabbak, ha jó kedvük van. A korral bekövetkező kognitív hanyatlás miatt azonban nem lehettünk biztosak abban, hogy a jó hangulat az idősebb emberek teljesítményére is hatással van. Eredményeink azonban biztatóak. Úgy tűnik, vannak módszerek, melyek segítségével az idősebb emberek legyőzhetik a korral járó kognitív hanyatlást” –  mondta Ellen Peters professzor, kutató.

A kutatók szerint tehát a lényeg az, hogy már egészen apró dolgok is fel tudják dobni az embert, ami hasznos, mert segíti a memória működését és a döntéshozatalt is. Ha tehát hirtelen kell felpörgetnie az agyát, legyen magához nagyon kedves, és mosolyogjon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra