#ÉLETEM

Így pörgesse fel az agyát 5 másodperc alatt

2015. december 22., kedd 11:03

Sok olyan dolog van, amivel a tudomány szerint sokáig penge maradhat az agyunk, ilyen például, ha rendesen alszunk, edzünk (lehetőleg olyat, ahol az egyensúlyérzékünket is használnunk kell), nem eszünk szemét kosztot és rendszeresen járunk társaságba. Ezek mind klassz és fontos tevékenységek, de csak életmódszerűen gyakorolva működnek. De mi van akkor, ha nem éltünk éppen mintaéletmódot, viszont szuper volna, ha egy csettintésre maximális fordulatszámon pörögne az agyunk? Nyilván ihatunk kávét, de megpróbálkozhatunk egy egészen egyszerű trükkel is: jutalmazzuk meg magunkat. A kutatások szerint működik.

A Cognition and Emotionban megjelent vizsgálatban a kutatók 65 év feletti felnőttekkel végeztettek memória és döntéshozatali feladatokat. Azok, akik a feladat elvégzése előtt ajándékot kaptak (két csomag cukrot és egy köszönömöt) gyorsabban tanultak és jobb döntéseket hoztak virtuális embertársaikkal kapcsolatban, és jobban teljesítettek a számok és betűk megjegyzésében is, tehát mind a döntéshozatali hatékonyságuk, mind a munkamemóriájuk jobbnak bizonyult, mint a másik csoporté. 

“Számos kutatás bizonyította már, hogy a fiatal felnőttek kreatívabbak és kognitív szempontból rugalmasabbak, ha jó kedvük van. A korral bekövetkező kognitív hanyatlás miatt azonban nem lehettünk biztosak abban, hogy a jó hangulat az idősebb emberek teljesítményére is hatással van. Eredményeink azonban biztatóak. Úgy tűnik, vannak módszerek, melyek segítségével az idősebb emberek legyőzhetik a korral járó kognitív hanyatlást” –  mondta Ellen Peters professzor, kutató.

A kutatók szerint tehát a lényeg az, hogy már egészen apró dolgok is fel tudják dobni az embert, ami hasznos, mert segíti a memória működését és a döntéshozatalt is. Ha tehát hirtelen kell felpörgetnie az agyát, legyen magához nagyon kedves, és mosolyogjon.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta