#ÉLETEM

Elcsúszott az ajándékvásárlással? Van egy tippünk.

2015. december 21., hétfő 20:42

A tökéletes karácsonyi ajándék elvileg személyre szabott, meglepő és luxus, illusztrálja, hogy az ajándékozó áldozatokat hozott érte (pénzt, időt, energiát), lényege, hogy az ajándékozott boldog legyen vele, és ezt a célját el is éri. Ha ennek a hat feltételnek minden karácsonyi ajándékunk megfelelne az csodás lenne, és ez nyilván sikerül is, ha telik miből a luxusra és idejében elkezdtük beszerezni az ajándékokat. Ha viszont néhány nappal az ünnep előtt még pánikban agyalunk, sakkozunk az időnkkel és a pénzünkkel, akkor ideje feladni a tökéletes ajándék eszményét, és beérni az elég jóval. Erre pedig megoldás lehet az, ha elengedjük a személyre szabottságot. Egy kutatás szerint nem lesz baj.  

shutterstock 331719365

A Journal of Consumer Research-ben tavaly megjelent vizsgálat szerint ugyanis hajlamosak vagyunk arra, hogy egy-egy szuper tárgyat, ami akár több embernek is a kedvére lenne, inkább a boltokban hagyunk, csak azért, hogy mindenkinek különböző dolgot adjunk. Ráadásul tesszük ezt úgy is, hogy az ajándékozottak számára ki sem derülne, hogy ugyanazt kapták. Ez a viselkedés azonban rólunk szól, mi szeretnénk mindenkinek egyedi dolgot adni, mi szeretnénk elégedettek lenni a kreativitásunkkal. Pedig – a kutatás szerint legalábbis – ha az ajándékozottak szempontjait, vágyait, ízlését vennénk figyelembe, sokkal klasszabb ajándékokat adhatnánk. Még akkor is, ha azok nagyon hasonlóak. 

A lényeg, hogy ha az utolsó hajrában talál valami jó cuccot, amivel több szerette is boldog lenne, ne essen a túlindividualizáció csapdájába, vegyen belőle nyugodtan többet, és lazuljon el. Meg amúgy is: a boldog karácsonyhoz inkább a családra érdemes koncentrálni, és nem az ajándékokra. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta