#ÉLETEM

Az antidepresszánsok 87 százalékkal növelik az autizmus kialakulásának esélyét

2015. december 16., szerda 10:20

Aztmár tudjuk, hogy a kamaszok és fiatal felnőttek esetében az antidepresszánsokat csak nagyon óvatosan lenne szabad használni, hiszen azok ebben a korosztályban növelhetik az agresszív bűncselekmények gyakoriságát. Most azonban az is kiderült, hogy a várandós nők esetén is óriási a gyógyszerszedés kockázata: a terhesség alatti antidepresszáns használat ugyanis erőteljesen növeli az autizmus kialakulásának esélyét.

A JAMA Pediatrics-ban megjelent tanulmányban kanadai kutató 145456 gyerek egészségügyi adatait elemezték a fogantatástól egészen 10 éves korukig. “A kutatásunkból kiderült, hogy a terhesség második vagy harmadik trimeszterében szedett antidepresszánsok majdnem duplájára növelik az esélyét, hogy a gyerek 7 éves koráig autizmus diagnózist kapjon, különösen akkor, ha az anya szelektív szerotonin visszavétel gátlót (SSRI) szedett.” - állítja a Montreal Egyetem professzora, Anick Bérard.

shutterstock 256540945

A kutatásban antidepresszáns szedésnek minősült minden olyan eset, ahol legalább egy ilyen receptet felírt az orvos a terhesség alatt, és az autizmus minden formáját egyben kezelték a kutatók. Az eredményekből pedig kiderült, hogy a két jelenség szignifikánsan együtt jár: a terhesség alatti antideprsszáns szedése az autizmus kockázatának 87 százalékos növekedésével jár. A kutatók szerint orvosi szempontból nem meglepő az eredmény, hiszen a szerotonin fontos szerepet tölt be a magzatkori agyfejlődésben, és az SSRI típusú antidepresszánsok éppen a szerotonin hatását gátolják.

A kutatásban egyébként az autizmus kialakulása  az antidepresszánsok szedésén túl egyéb tényezőkkel is összefüggést mutatott, így a családi halmozódással, az anya életkorával, a depresszióval és bizonyos szocioökonómiai jellemzőkkel, így a szegénységgel is. 

A Science Daily szerint a hatvanas évek óta az autizmussal diagnosztizált gyerekek száma a huszonötszörösére növekedett. Ez részben az orvostudomány fejlődésével, a jobb diagnosztikai aránnyal magyarázható, de a kutatók szerint környezeti tényezőkre is visszavezethető, így úgy tűnik, hogy az antidepresszánsok elterjedésére is. Az antidepresszáns használat egyébként Amerikában a várandós nők 6-10 százalékát érinti.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta