#ÉLETEM

A jóképű pasik nehezebben érvényesülnek mint a csinos nők

2015. december 11., péntek 19:05

A nőknél bevált szokás emlegetni, hogy csak azért tud elérni bármit is az életben, mert jól néz ki. Tegye fel a kezét, aki még nem gondolta soha egyetlen csinos nőről sem, hogy csak azért tart ott ahol, mert vékony, bájos vagy jó ritmusban ring a csípője. No, most brit tudósok tanulmánnyal támasztották alá, hogy a férfiaknál ez pont fordítva van - adta hírül Telegraph.

Mi mind egyéniségek vagyunk

Ha egy férfi jóképű, az nagyban akadályozza munkahelyi előremenetelben, ugyanis egy másik férfi csak vonakodva hajlandó egy nála jobb kép(esség)ű egyént kinevezni - állítják a University College London kutatói. Az ok: a jóvágású férfiak gyakorta tűnnek kompetensebbek társaiknál, és ezt a felvételiztetők fenyegetésként értékelik. Emiatt pedig sokkal gyakrabban utasítják el őket olyan kompetitív területeken, ahol inkább az egyéni adottságokat helyezik előtérbe (pl. sales vagy a bankszektor), viszont szívesen választják ki őket olyan munkákra, amelyekben a csapatmunkát díjazzák, hiszen a közös sikerrel a döntéshozó lendíthet saját karrierjén. A közhiedelemmel ellentétben ugyanez egyáltalán nem alkalmazható a nőkre, és az, hogy egy nő csinos nincs összefüggésben a szaktudásával - derült ki a kísérletekből.  

shutterstock 252303568

A kutatást 870 fővel végezték, a résztvevőknek egy bizonyos munkára kellett alkalmazniuk valakit és több pályázó közül választhattak. Az önéletrajzokat úgy alakították ki, hogy a férfiak nagyjából egyenlő esélyekkel induljanak az állásra, viszont a mellékelt fényképek teljesen különbözőek voltak. Kiderült, hogy a vezető beosztású emberekre komoly hatással voltak a sztereotípiák, és döntéseiknél saját érdekeiket előbbre valónál tartották a cég érdekeinél, azaz nem a legnagyobb szaktudással rendelkező jelöltet választották. “A munkáltatók kompetens emberekkel akarnak dolgozni, ám az egyének másként gondolkoznak, és nem szeretnék, hogy az alkalmazottuk jobban csinálja náluk a dolgokat, és ez ki is derüljön” - nyilatkozta dr. Sun Young Lee, a kutatás vezetője. Lee szerint erre mindenképpen oda kellene figyelni a jövőben a munkaadóknak, hiszen a vállalkozás jövője nagyban függhet attól, kit választunk magunk mellé munkatársnak. 

Rob Lowe-nak is nehéz az élet

Nagy visszhangot váltott ki például Rob Lowe színész nyilatkozata arról, hogy mennyiben befolyásolta a cuki képe a karrierjét. “Elképesztő előítéletek élnek az emberekben azokról, akik "jóképűek". Sokan azt hiszik, hogy nekik nem fáj semmi, hogy az ő életük nem lehet kemény, és biztosan nem érdekesek, nincsenek mély gondolataik ” – mondta, majd hozzátette, hogy tiniidolként annyira csinoska volt, hogy még ő sem tudta volna komolyan venni saját magát. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta