#ÉLETEM

Svájcba vágynak az informatikusaink

2015. december 10., csütörtök 14:05

Felmérést végzett a Profession.hu, a The Network, valamint a Bonson Consulting, Nemzetközi szinten 200 ezer, itthon pedig több mint ötezer embert kérdeztek meg, hogy kiderüljön, hova és milyen feltételekkel költözne külföldre valaki, ha ott ajánlanának neki állást. A válaszokból kiderült: bár London az egyik legnépszerűbb város, német nyelvterületre költöznének a legtöbben.

Az egészségügyi dolgozók Németországba mennének

A hazai viszonyokat tekintve talán nem annyira meglepő, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége bármikor külföldre költözne és akár tíz évnél is tovább maradna, ha felajánlanának neki egy állást. A megkérdezett egészségügyi dolgozóknak csak negyven százaléka rendelkezik tíz évnél kevesebb szakmai tapasztalattal, mégis nyolcvan százalékuk dolgozna szívesen külföldön – náluk Németország a favorit, második helyen Svájc, a harmadikon az Egyesült Királyság áll. Legtöbben a magasabb fizetés és jobb életkörülmények miatt költöznének más országba.

Svájcba vágynak az informatikusok

Az informatikusok közül valamivel kevesebben, 63 százalék menne külföldre egy állást kedvéért. Körükben a legnépszerűbb célállomásnak Svájc (62%), legnépszerűbb városnak Zürich (38%) számít. A válaszadók fele szívesen költözne Németországba vagy Ausztriába, de majdnem felük Kanadában is el tudná képzelni a jövőjét (42%). Az IT-szektorban München a harmadik legnépszerűbb városnak számít, 23 százalék élne szívesen a bajor fővárosban. A szektor munkavállalóinak majdnem hetven százaléka költözne akár tíz évnél is hosszabb időre el az országból, 18 százalék legfeljebb tíz, de legalább öt évet tervezne külföldön eltölteni. A magas külföldre költözési hajlandóság talán azért is meglepő, mert az informatikus végzettségű válaszadók háromnegyede jelenleg alkalmazásban áll.

Amerikai álom

A szolgáltatási szektorból a megkérdezettek háromnegyede költözne külföldre. Körükben az Egyesült Államok is nagyon népszerű (55%), amit Kanada, illetve Ausztria követ (45-45%). Köztük a legnépszerűbb város London (35%), de Amszterdamba és Berlinbe is sokan költöznének (15-15%). A szektorból válaszadók 71 százaléka élne külföldön huzamosabb ideig, azaz öt évnél tovább.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta