Svájcba vágynak az informatikusaink

Felmérést végzett a Profession.hu, a The Network, valamint a Bonson Consulting, Nemzetközi szinten 200 ezer, itthon pedig több mint ötezer embert kérdeztek meg, hogy kiderüljön, hova és milyen feltételekkel költözne külföldre valaki, ha ott ajánlanának neki állást. A válaszokból kiderült: bár London az egyik legnépszerűbb város, német nyelvterületre költöznének a legtöbben.

Az egészségügyi dolgozók Németországba mennének

A hazai viszonyokat tekintve talán nem annyira meglepő, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége bármikor külföldre költözne és akár tíz évnél is tovább maradna, ha felajánlanának neki egy állást. A megkérdezett egészségügyi dolgozóknak csak negyven százaléka rendelkezik tíz évnél kevesebb szakmai tapasztalattal, mégis nyolcvan százalékuk dolgozna szívesen külföldön – náluk Németország a favorit, második helyen Svájc, a harmadikon az Egyesült Királyság áll. Legtöbben a magasabb fizetés és jobb életkörülmények miatt költöznének más országba.

GettyImages-158774123
Patrick Lux / Europress / Getty

Svájcba vágynak az informatikusok

Az informatikusok közül valamivel kevesebben, 63 százalék menne külföldre egy állást kedvéért. Körükben a legnépszerűbb célállomásnak Svájc (62%), legnépszerűbb városnak Zürich (38%) számít. A válaszadók fele szívesen költözne Németországba vagy Ausztriába, de majdnem felük Kanadában is el tudná képzelni a jövőjét (42%). Az IT-szektorban München a harmadik legnépszerűbb városnak számít, 23 százalék élne szívesen a bajor fővárosban. A szektor munkavállalóinak majdnem hetven százaléka költözne akár tíz évnél is hosszabb időre el az országból, 18 százalék legfeljebb tíz, de legalább öt évet tervezne külföldön eltölteni. A magas külföldre költözési hajlandóság talán azért is meglepő, mert az informatikus végzettségű válaszadók háromnegyede jelenleg alkalmazásban áll.

Amerikai álom

A szolgáltatási szektorból a megkérdezettek háromnegyede költözne külföldre. Körükben az Egyesült Államok is nagyon népszerű (55%), amit Kanada, illetve Ausztria követ (45-45%). Köztük a legnépszerűbb város London (35%), de Amszterdamba és Berlinbe is sokan költöznének (15-15%). A szektorból válaszadók 71 százaléka élne külföldön huzamosabb ideig, azaz öt évnél tovább.

Oszd meg másokkal is!
Mustra