#ÉLETEM

A nők agya tipikusan nőies? Francokat.

2015. december 7., hétfő 09:17

“Folyamatosan megkülönböztetjük a fiúkat és a lányokat, a férfiakat és a nőket, és ez rossz. Nemcsak politikailag inkorrekt, de tudományos szempontból is az: mindenki különböző” – állítja Daphna Joel, a Tel Aviv Egyetem kutatója. És ha valakinek, hát neki hihetünk, az agykutató ugyanis nemrég publikálta tanulmányát, amiből kiderült: nem létezik tisztán férfi és női agy. 

Korábbi vizsgálatokból már tudjuk, hogy az agy bizonyos jellemzőiben, így annak méretében, a szürke- és fehérállomány arányában nemenként eltér, és számos kutató hajlott arra az elképzelésre, hogy a nemeknél eltérő viselkedéseknek az agy felépítésében is le kell képeződniük. Ez feltételezés leegyszerűsítve azt jelentené, hogy a nők agya nőies, a férfiaké pedig férfias. Joel és munkatársai kutatásából azonban egyáltalán nem ez derül ki. 

Az agykutatók 1400 MRI felvételt elemeztek, az agyakat nem részleteiben, hanem egészben vizsgálták, és arra jutottak, hogy az emberi agy változatos, és ez a változatosság egy kontinuum mentén képzelhető el leginkább. Nagyon kevés olyan ember létezik tehát, akinek az agya a tipikusan férfi vagy a tipikusan női kategóriába esik, az agyunk sokkal inkább egy mozaik: férfias, nőies és mindkét nemre jellemző részekből áll. A lényeg pedig az, hogy ezek a mozaikok mindenkinél egyedi, csak rá jellemző mintázatot alkotnak. 

A kutatás tudományos szempontból azért izgalmas, mert korábban soha senki nem csinált még ekkora mintán ilyen vizsgálatokat, számunkra pedig azért, mert egyértelműen megmutatja: a nemünk nem determinálja az agyunk felépítését és működését, tehát az emberi agy nem sorolható két élesen elkülöníthető, férfi és női kategóriába sem.  

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta