#ÉLETEM

Az izom, amit fejleszteni kell, hogy ne hülyüljön el

2015. december 6., vasárnap 09:32

Az, hogy megöregszünk és meghalunk, kőbe van vésve, a hogyan viszont egyáltalán nincs. Az egészséges és boldog öregkorért rengeteg dolgot tehetünk, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy idősen is penge maradjon az agyunk. Tudjuk például, hogy az egészséges étkezés, a társaság, a nyelvtanulás vagy zene segíthetnek ebben, és egy friss vizsgálat most ezekhez a kutatásokhoz tett hozzá még valamit. Méghozzá a lábizmokat. 

A Gerontology nevű lapban megjelent vizsgálatban az agykutatók 324 egypetéjű ikrekpár (mind lányok) tagjait követték nyomon tíz éven át. Az egypetéjű ikrekkel végzett kutatások azért izgalmasak, mert általában nehéz kiszűrni, hogy mit okoznak genetikai, mit környezeti vagy más egyedi faktorok, az egypetéjű ikrek esetében viszont a génállomány megegyezik, ha együtt nőttek fel, akkor a korai gyerekkor is hasonló, így az ő esetükben gyakran elég csak a személyiségből, életmódból, életstílusból, szóval az egyedi jellemzőkből fakadó eltéréseket vizsgálni. Pont így volt ez most is. 

shutterstock 133934684

Az ikerpárokat a kutatók kifaggatták életmódbeli szokásaikról, felmérték izmaik állapotát, fizikai fittségüket, és vizsgálták memóriájukat, tanulási, gondolkodási képességeiket is. Az eredmények szerint pedig az, mennyire maradt tíz évig ugyanolyan penge valakinek az agya az összes mutató vizsgált mutató közül leginkább a lábizmok állapotával járt együtt. Tehát azok az emberek, akik erősebb lábizommal bírtak, agyban is egészségesebben öregedtek, és testvéreiknél több szürkeállománnyal is rendelkeztek. Hogy miért? Tudjuk, hogy a lábizmok relevánsak az általános fittség szempontjából, és tudjuk azt is, hogy aki többet mozog, annak az agya is fittebb. De mit jelent ez az egész számunkra? 

“Ez azt jelenti, hogy egyszerű, a fizikai aktivitásunkat felpörgető életmódbeli változások a későbbiekben mentálisan és fizikailag is egészségesen tarthatnak minket” – foglalta össze dr. Claire Steves, a kutatás vezetője. Szóval hagyja ma a liftet, sétáljon egy jót, erősítse a lábizmait, növelje az aktivitását, és tartsa idősen is pengén az agyát. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta