#ÉLETEM

Két meglepő tárgy, amin baktériumok tenyésznek

2015. december 2., szerda 12:08

A Refinery29 örvendeztetett meg minket azzal a hírrel, hogy megint újabb területeket fedeztek fel, ahol veszély leselkedik ránk. Kattintson, és kiderül, hogy mik ezek! 

Egy új kutatás szerint a kávéfőzőkön található csepegtetőtálca nagyszerű táptalaj bizonyos baktériumoknak. A Scientific Reportsban megjelent kutatás szerint 35-67 különböző típusú bacilust találtak a kilenc eltérő típusú kapszulás kávéfőzőben, amiket legalább egy éve használnak. Ráadásul az is kiderült, hogy a bacik nemcsak, hogy elviselik a koffeintartalmat, de nagyon jól érzik magukat is tőle és le is bontják azt. Hogy ez miért olyan nagy dolog? Eddig így tudtuk, hogy a koffein miatt a kávé nem éppen kedvező közeg a számukra. A vizsgálatok alapján egyébként pár hónap elég, hogy a koffeinkedvelő baktériumok azok helyébe lépjenek, melyek nem annyira bírják elviselni ennek a természetes alkaloidának a jelenlétét. 

Persze megkérdezhetnénk, mi értelme van az ilyen kutatásoknak? A válasz: míg sokat foglalkoznak azzal, hogy milyen gyógyszermaradványok és hormonok maradnak a szennyvízben, úgy tűnik, a koffeinnel is számolni és meg kell vizsgálni, hogy változtatni kell-e valamit a szennyvízkezelési módszereken. Ehhez pedig ki kell deríteni azt is, hogy mely baktériumok képesek lebontani a koffeint. Ez utóbbi egyébként abban is segíthet, hogy sokkal egyszerűbb legyen a koffeinmentes kávé gyártása.

shutterstock 327642527

A másik hasonlóan izgalmas hír a hajgumikról szól. Egy amerikai nőről szól, akit Audree Koppnak hívnak. Ő a saját maga kárán tanulta meg, mekkora tévedés a hajgumiját a csuklóján hordani. A nő egy fájdalmas csomót vett észre a csuklóján, amely egyre csak nőtt és egyre vörösebb lett. Mivel az antibiotikumok sem használtak, az út a kórházban ért véget. Az orvosok feltárták a tályogot és kiderült, hogy a csillogó hajgumi a hibás, ugyanis azon felhalmozódottak patogének, majd a véráramba kerültek. Amit Gupta, Kopp ortopéd sebésze ezért nem tanácsolja senkinek, hogy a csuklójára tegye a gumikat, vagy ha mégis, akkor ügyeljen arra, hogy ne legyen túl szoros. 

shutterstock 291868808
 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta