A férfiak menekülnek az okos nőktől

Az már tudjuk, hogy a nagy fenék kifejezetten előnyös egy nőnek, mondjuk leginkább akkor, ha a pasija sokat stresszel vagy éppen éhes. Tudjuk azt is, hogy a férfiak szeretik az alázatos nőket, meg azokat, akiken van magas sarkú. De vajon mi a helyzet a nők agyi kapacitásával, számít az egyáltalán? Buknak-e a férfiak az okos nőkre? Persze, de csak elméletben. 

A férfiak jelentős része inkább visszahúzódik, zavartan elmenekül, ha egy nála okosabb nővel találkozik, míg ha egy kevésbé intelligenssel hozza össze a sors (vagy éppen a kísérletvezető) valószínűbben érez vonzalmat iránta. Legalábbis amerikai pszichológusok ezt találták nemrég végzett vizsgálatsorozatukban, melynek eredményeit a Personality and Social Psychology Bulletinben publikálták. A kutatók hat kísérletben 650 fiatal felnőtt férfi attitűdjeit mérték fel olyan helyzetekben, ahol csak elméletben volt csak szó potenciális partnerekről, meg olyanokban is, ahol a felek személyesen is találkoztak. 

shutterstock 238959136

Kiderült, hogy a vonzalom szempontjából minden esetben számít a nő adott férfihez viszonyított intelligenciája (pontosabban az, amit a férfi észlel ebből), meg a nő és a férfi közötti konkrét távolság. Pontosabban: a férfiak jelentős része számára az ideális nő okos, de csak akkor, ha az illető hipotetikus, ha éppen elképzelik. A való életben ugyanis a férfiak távolságtartóbbak és kevésbé vonzódnak azokhoz a nőkhöz, akik intelligensebbek náluk. Dr. Lora Park, a kutatás vezetője szerint ellentmondás van tehát aközött, amit a férfiak többsége elméletben szeret, és amit egy valós társas helyzetben érez. 

A miértre egyelőre nem találtak választ a kutatók, de nem is vizsgálták például azt, hogy vajon a nők hogyan viselkednek társas helyzetben a náluk kevésbé intelligens férfival, ahogy nem nézték meg az sem, hogy a jelentős IQ különbség egy kapcsolatban mennyire forrása a megvetésnek és a kritikának. Ezeket ugyanis - érthetően - egyáltalán nem viseljük jól. Nem véletlen, hogy a konfliktuskerüléssel kiegészülve ezek a legdurvább kapcsolatgyilkosok. Bármi is a jelenség magyarázata, úgy tűnik általában jobban járnak a nők, ha nem vágyakoznak náluk kevésbé okos partnerre, a fogadtatás ugyanis valószínűleg nem lesz fényes. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek