Hétfőre van értelme új célokat kitűzni

Most már tényleg elkezdek edzeni. Összerendezem az otthoni irataimat. Átnézem, rendbe rakom a pénzügyeimet. Egészségesen fogok enni. Elkezdem a továbbképzést. 

Mindannyiunk életében vannak vágyak, célok, olyan feladatok, amiket szeretnénk elvégezni, amik ott motoszkálnak bennünk, de nem feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy túléljük a mindennapokat.Ezeket elhatározni, meghatározni egyszerű, de megvalósítani sokkal nehezebb. A pszichológiai kutatások azonban ebben is segíthetnek. Tudjuk például, hogyan küzdhetünk a halogatás ellen, hogy ha az első apró lépést megtesszük, már valószínűbb, hogy végigvisszük a feladatainkat, ahogy tudjuk azt is, hogy olyan célokat érdemes magunk elé tűzni, amiket mi magunk akarunk és amik reálisak. Most egy friss kutatás újabb mankót nyújt ahhoz, hogy hatékonyan megvalósíthassuk elképzeléseinket. 

A Psychological Science nevű lapban megjelent kutatási eredményekből kiderült, hogy egyáltalán nem mindegy, mikor kezdünk bele céljaink megvalósításába. Amerikai pszichológusok öt laborvizsgálatban tesztelték, hogy milyen hatással vannak az emberek motivációjára a különböző projektindítási dátumok, és kiderült, hogy a jelentős dátumokhoz, így a születésnapokhoz, ünnepekhez kötött feladatokban az emberek – legalábbis kezdetben – jobban motiváltak. Az egyik kísérletben például, ha a március 20, mint a tavasz első napja szerepelt, a résztvevők 3,5-ször valószínűbben kezdték el megvalósítani törekvéseiket, mint akkor, ha a dátumot csak egy átlagos csütörtöknek címkézték a kutatók.

shutterstock 211310104

Hasonlóan klassz hatása van a motivációnkra annak is, ha egy hétfőt választunk az új kezdetre. A kutatók korábbi vizsgálataiból ugyanis kiderült, hogy ezen a napon sokkal többen kezdenek el edzeni járni, mint egyébként (kivéve a szülinapokat és a szemeszterek kezdetét, az is elég menő), ahogy adatokat gyűjtöttek arról is, hogy az emberek többször kezdenek fogyókúrázni az új év elején, mint máskor. De vajon miért motiválóbbak egyes dátumok másoknál? 

A szerzők szerint a magyarázat az énképünkben rejlik. A hibáinkat, kudarcainkat, az énünk számunkra negatív részét általában szeretnénk hátrahagyni, és a jövőben pozitív irányba változni. A jövő pedig úgy tűnik, hogy a fejünkben nem a következő másodpercben kezdődik, sokkal inkább egy naptári fordulóponthoz, egy új héthez, hónaphoz, évhez, egy szülinaphoz vagy ünnephez köthető. Amikor jövő elindul, akkor mi is tiszta lappal indulunk vele. 

A kutatásban sajnos arról nem esett szó, hogy ez a dátumhoz kötött motiváció mennyire tartós, de az biztos, hogy már attól több esélyünk van végigvinni valamit, ha egyszer elkezdjük. Szóval, bármit is szeretne, válasszon hozzá egy fordulópontot, és nagy lelkesen kezdjen bele!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek