#ÉLETEM

Olyan nemi úton terjedő betegsége is lehet, amiről még nem is hallott

2015. november 16., hétfő 12:01

Ha a rengeteg kampány és rémhír mellett még mindig nem szánta el magát, hogy óvszerrel szeretkezzen, itt egy újabb indok: egy friss kutatás rámutatott arra, hogy rengeteg embernek van olyan szexuálisan átvihető fertőzése, amiről még csak nem is hallott.

A Mycoplasma genitalium (továbbiakban MG) nevében is hordozza azt, hogy hol érzi magát a legjobban, és olyan kellemesnek semmiképpen sem mondható tüneteket képes okozni, mint például húgycsőgyulladás a férfiaknál és méhnyakgyulladás a nők esetében. Ezen kívül előfordulhat miatta hüvelyi folyás és szex utáni vérzés is, sőt  - bár ennek egyértelmű kijelentéséhez több adat szükséges- akár meddőség is.

GettyImages-544622625
Fotó: Ullstein Bild / Europress / Getty

Arra, hogy miért kevésbé ismert ez a betegség, az International Journal of Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmány ad választ: a fertőzött férfiak 94,4, a nőknek pedig 56,2 százaléka tünetmentes, ezért sokszor fogalmunk sincs, hogy elkapták. Az MG-ről egyébként 1980 óta tudnak az orvosok és kutatók, de még mindig nem biztosak teljesen abban, hogy szexuális úton terjed-e. A mostani vizsgálat az igen felé tereli a dolgot, ugyanis a betegség sokkal nagyobb arányú volt azok körében, akiknek több szexuális partnerük is volt az elmúlt időszakban és/vagy védekezés nélkül éltek nemi életet. Ezzel szemben pedig a még szűz alanyok esetében senkinél nem mutatták ki a fertőzést.

A 4507 vizsgált alany közül a férfiaknál 1,2, a nőknél 1,3 százalék szervezetében mutatták ki az MG-t – a jó hír pedig az, hogy egyébként őket is meg lehet gyógyítani antibiotikum segítségével (ehhez persze tudnia kéne az illetőnek, hogy ő maga is fertőzött). A Public Health Englandban publikált jelentés szerint a szexuálisan terjedő fertőzések száma 2013-ról 2014-re öt százalékkal nőtt Londonban, és itt 65 százalékkal nagyobb a betegek aránya mint az Egyesült Királyság bármelyik régiójában.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta