Megvannak a legtaszítóbb tulajdonságaink

Rengeteg kutatás foglalkozott már azzal, hogy milyen tulajdonságokat tartunk vonzónak a másik nemben. Ezekből tudjuk például, hogy mindenki bukik a segítőkész, nagyvonalú, konfliktusok idején tiszteletet tanúsító emberekre, hogy a nők szeretik, ha a férfi képes száz százalékig megélni egy adott pillanatot, hogy szeretik a kihívást és a mély hangot, míg a pasik a nagy fenékre buknak. Legalábbis akkor, ha stresszesek.  

Ez mind szép, mókás és talán tanulságos is, de vajon melyek azok a tulajdonságok, amiket taszítónak találunk a másikban, amik kizárják, hogy kapcsolatba kerüljünk? Egy friss kutatás erre adott most választ. 

A Personality and Social Psychology Bulletinben megjelent vizsgálatsorozatban a kutatók több mint 6500 embert kérdeztek meg arról, hogy mit nem viselnek el potenciális partnerükben. Nem meglepő módon a gáznak tartott dolgok különböztek a hosszú és a rövid távú kapcsolatok esetében, és persze akadtak korosztályi különbségek is.

Az első vizsgálatokból kiderült, hogy a főiskolai hallgatók egy hosszú távú kapcsolatból a gyakran dühös, abúzív partnert zárnák ki elsősorban, majd azokat, aki több párhuzamos kapcsolatot tartanak fent, közvetlenül ezután pedig a megbízhatatlan alakok esnének ki. A top hármon túl a hosszú távú kapcsolatokra az sem volt életbiztosítás, ha valakinek szexuális úton terjedő betegsége van (nahát!), ha iszik vagy drogozik, vagy ha kevés figyelmet fordít a személyes higiénére. Rövid távon a szexuális úton terjedő betegségek megléte volt az elsődleges elkerülési faktor, de a gyenge személyes higiéné, a rossz szájszag vagy a gyászos szexuális felkészültség is inkább menekülésre késztette az embereket. 

shutterstock 266566415

A harmadik vizsgálatban a kutatók már reprezentatív amerikai felnőttekből álló mintán tesztelték a taszító tulajdonságok fontosságát, és kiderült, hogy elkötelezett kapcsolatokban az ápolatlanság, a lustaság és a másikra rászoruló, csimpaszkodó, akaratos viselkedés a legkellemetlenebb mindkét nem számára. Egyébként sokakat a humortalanság, a távolság és a rossz szex is a kapcsolat elkerülésére késztet. 

A vizsgálatsorozatban érdekes volt, hogy a nőknél erősebben estek latba a kizáró okok, mint a férfiaknál (azaz a nők válogatósabbak), és többet jelentettek, mint a a vonzó tulajdonságok. Tehát, hiába nagyvonalú, alázatos, szép vagy intelligens valaki, ha közben nem fürdik rendesen és egész nap csak csipszet rágcsál a tévé előtt, nem fognak kapkodni utána. Persze mindez elmélet, az, hogy a gyakorlatban hogyan választunk párt, hogy kivel járunk egy rakás egyedi tényező függvénye. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra