#ÉLETEM

Ez a térkép megmutatja, mi a közös a tyúkban, a marhában és az emberben

2015. november 12., csütörtök 18:58

Nincs is szebb módja az élőlények közötti harmónia szemléltetésének, mint azoknak a bélférgeknek, vírusoknak és parazitáknak a feltérképezése, amiken a különböző állatfajok és az emberek osztoznak.

A Scientific Data című szaklapban megjelent friss tanulmány a gazda-parazita kapcsolatokat és azok globális elterjedését elemzi. A Liverpooli Egyetem és az Aberystwyth Egyetem biológusai által végzett vizsgálat eredményei alapján készült ez az érdekes grafika is, amely többek között azt is tökéletesen ábrázolja, hogy mennyi kórokozót oszt meg az ember az évezredek során hozzá közel került, háziasított állatokkal, mint a kutya vagy a szarvasmarha. Ezek alapján talán nem meglepő, hogy jóval több kórokozón osztozunk a halakkal és madarakkal is, mint a többi főemlős, és ennek valószínűleg az az oka, hogy azok étrendünk állandó részét képezik.

Az ábrán minden egyes pont más állatfajt jelöl. Minél nagyobb a pont, annál többféle patogénnel érintkezik az adott faj, és minél közelebb állnak a pontok egymáshoz, annál több közös mikrobájuk van. A patogének, vagyis a betegségeket kiváltó organizmusok közé tartoznak a baktériumok, a vírusok, a gombák, a parazita férgek és az egysejtű protozoák. A vizsgálatok szerint az emberi fajnak kb. 1450 féle kórokozója van, amik természetesen eltérnek a szervezetünkben békésen élő és a túlélésünket biztosító mikrobák millióitól. Testünk saját sejtjei egyébként túlerőben (tíz az egyhez) vannak a baktériumsejtekkel szemben, bár néhányuk alkalomadtán vezethet betegségekhez.

A kutatók szerint az ilyen átfogó adatok azért is nagyon fontosak, mert felhasználhatók a globális terhet jelentő fertőzőbetegségek kezelésében, amelyek 2014-ben például a halálesetek 16 százalékért voltak felelősek

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta