Több baktérium van a szájában, mint ahány ember él a Földön

Az egyik dolog, amiért hálásak vagyunk azért, hogy tudunk angolul, az az AsapSCIENCE videósorozata. Ezekből a pár perces kisfilmekből (erős túlzással) többet tanulunk, mint biológiaórákon egy év alatt – a legújabb szösszenetükben például az emberi test felépítéséről beszélnek. Kiderül, mekkora lenne kiterítve az agyunk és többek között az is, hogy hány medencét töltene meg az a vérmennyiség, amit a szívünk 12 hónap alatt átpumpál.

A videó hatásos belépővel nyit: kiderül, hogy az emberi testben 37 trillió (azaz 37 millió millió) sejt található, és ezek nagy része, pedig fiatalabb, mint gondolnánk. A gyomorban találhatóak például ötnaponta regenerálódnak, a karunkon található bőrsejtek pedig 2-4 hetente lehámlanak. Utóbbira egy szemléletes példát is hoznak a készítők: egy év alatt 70 dekányi felhámtól szabadulunk meg természetes módon. Felmerül a kérdés, vajon létezik-e olyan sejtünk, ami egész életünkbe végigkísér minket: igen, például a szívünkben található izomsejtek vagy az agykéreg neuronjai.

Bár az agyunk kicsinek tűnik, valójában akkor mint egy párnahuzat – nem is csoda, kell a hely a trilliónyi sejtnek, amik részben a memóriánkért is felelősek. Tudta, hogy ha valakinek 2500 képet mutatnak három másodpercig, akkor utána 92 százalékos pontossággal fel tudja őket idézni?

Lehet, hogy a napunk 10 százalékát pislogással töltjük, viszont a szemünk elképzelhetetlenül sok, 2,3-7,5 millió színt képes megkülönböztetni, az orrunkkal pedig közel egytrillió különböző szagot tudunk elkülöníteni. Valószínűleg nem is gondolnánk, de ha valamilyen okból elveszítenénk a kisujjunkat, a kezünk erejének feléről kéne lemondanunk. Apropó kézfej: ha a kettőt összekulcsoljuk, megtudhatjuk, hogy nagyjából mekkora a szívünk, ami egyébként naponta 100 ezret ver és percenként 5,5 liter vért pumpál át. Újabb szemléletes példa: ez azt jelenti, hogy ha 76 évig él,  90 nagyméretű medencét lehetne megtölteni a szíven átfolyt vérmennyiséggel.

Egy átlagos testben 1-2 kilónyi baktérium van, nem csoda tehát, hogy valakinek több található a szájában, mint ahány ember a Földön él. Ha a szervezetünkben található DNS-t kiterítenénk, elérne a Plutóig és vissza, ha pedig az ereinkkel csinálnánk meg ugyanezt – nos, akkor meghalnánk, szóval ne tegye!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek