#ÉLETEM

Bebizonyították, hogy a macska valójában egy minioroszlán

2015. november 5., csütörtök 15:44

Ez nem a macskatartók éve lesz, már ha a megbecsülésről van szó.  Először is azt bizonyították a tudósok, hogy az állat egy teljesen haszontalan és felesleges főbérlőnek tartja a gazdáját, majd azt is kiderítették, hogy amennyiben úgy érzi, hogy a macskája idiótának nézi, akkor teljesen igaza van, sőt a háta mögött még ki is röhögi, amiért nem tud vadászni és még szőre sincs. Egy új kutatás pedig azt bizonyítja, hogy egy miniatűr oroszlánt fogadott be a lakásába. 

A Bronxi Állatkert és az Edinburgh Egyetem kutatói összehasonlították a házi macskát, a vadmacskát, a ködfoltos párducot, a hóleopárdot és az afrikai oroszlánt, és arra jutottak, hogy a macskák ugyanazokat a jellemvonásokat mutatják, mint az oroszlánok.

A fajokat az ötfaktoros személyiségmodell alapján (energia, barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás, nyitottság) jellemezték, amiket előtte persze macskásítani kellett.  A nyitottság arra irányult, hogy mennyire fogadnak be új információkat és élményeket, a lelkiismeretesség az önfegyelemmel lett nagyon hasonló, a barátságosság a harmóniára való törekvést jelenti, míg az érzelmi stabilitás a stressz és a negatív érzelmek tapasztalását jelenteti. Az állatokat fogságban figyeltek meg, és egyenként osztályozták a több száz egyed személyiségjegyet egy hét pontos skála alapján az ötfaktoros modellt segítségül hívva.

A házi macska személyiségjegyei alapján domináns és impulzív (ami a lelkiismeretesség skála negatív végét jelenti), valamint úgy éli meg stresszt és a negatív érzelmeket, mint az afrikai oroszlán. Pedig a tudósok arra számítottak, hogy a skót vadmacska és házi macska jegyei mutatják a legtöbb hasonlóságot, de jobb ha beletörődik, hogy egy kisméretű oroszlánt próbál otthon megnevelni. Ez azt is jelenti, hogy  macskák szeretik magukénak tudni az irányítást, különben gyorsan dühösek lesznek és akkor mindenféle előre gondolkodás alapján cselekszenek.

Ez persze még nem jelenti azt, hogy a macskája meg akarja ölni, az viszont egyértelmű a kutatásból, hogy egy vadmacskával jobban járna otthon, mert ők például barátságosabbak a házi kedvenceknél. És az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy csak fogságban tartott állatokat vontak bele a vizsgálatba, ami torzíthatja az eredményeket, ahogyan az is, hogy egy embereknél alkalmazott személyiségmodellt használtak. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta