A reggeli fontos, csak nem mindegy, mit eszik

Ki ne hallotta volna, hogy az egyik legfontosabb étkezés a reggeli, ugyanakkor nemcsak az a lényeges, hogy ne legyen üres a gyomra, mikor a munkába indul, hanem az is, hogy mivel tömi tele. Az angol reggeli ugyan segít a fogyásban, és sokan nem tudnak kiszakadni a szendvics vagy müzli rabságából, de az egészséges reggeli sokkal változatosabb is lehet. 

A Daily Mail összegyűjtötte miket egyen reggelente, merthogy az emberek többsége rosszul reggelizik. Miután felébred proteinben gazdag ételeket kellene ennie, ehhez képest a legtöbben a szénhidrátokat részesítik előnyben, és kenyeret, pirítóst vagy valamilyen péksüteményt esznek. Pedig ha megfelelően indítaná a napot, akkor az energiája sokáig elég lenne és nem kopogna a szeme az éhségtől már jóval ebéd előtt. " Ha egész nap 6-9 órán keresztül nem eszik, akkor éhesnek érzi magát. Gondoljon bele, hogy éjszaka ugyanennyi ideig nem visz be táplálékot a szervezetébe" - vezette fel Shona Wiklinson dietetikus az okot, hogy miért annyira fontos a reggeli. Ráadásul ha sokáig nem eszik, akkor előfordulhat, hogy túleszi magát a következő étkezéskor, vagy hajlamosabb cukrosabb ételeket választani, hogy azonnal egy kis energialöketet kapjon. Ráadásul ha este eszi tele magát, több zsírt raktároz el a szervezete. "Több kutatás is azt támasztja alá, hogy azok akik rendesen reggeliznek, jobban meg tudják őrizni az ideális súlyukat, mint azok, akik nem" - mondta Wilkinson.  

shutterstock 112754806
Shutterstock

Ezeket válassza reggelire

A legfontosabb, hogy óvakodjon a feldolgozott élelmiszerektől. Nemcsak azért, ami benne van, hanem amiatt is, ami kikerült belőle. Sok esetben ugyanis olyan tápanyagok tűnnek el ki a feldolgozás során, ami remek reggeli löketet adna. Frida Harju dietetikus összeállított néhány olyan menüt, ami nem csak jól hangzik, de jót is tesz reggelente a szervezetének. 

Natúr görög joghurt magvakkal

Protein, egészséges zsírsavak és rost is van ebben a reggeliben, A görög joghurt megnyugtatja a gyomrot és az emésztőrendszert, miközben segíti immunrendszert. Olyan csonthéjasokat válasszon mellé mint a mandula, dió vagy éppen a kesudió, mert ezek jót tesznek a szívének és az érrendszerének, csökkentik a koleszterinszintet és az agynak is hasznosak.

Gombás és paradicsomos omlett

A gomba proteinben, rostokban és vitaminban is gazdag. A gomba rostjai és a tojás proteintartalma segít stabilizálni a vércukorszintet egészen ebédig. A paradicsomban található antioxidánsok pedig az egészségmegőrzésben játszanak fontos szerepet. A tojás amiatt is jó választás, hogy sokáig érezheti magát tőle jóllakottnak, közben azonban alig van benne kalória.

Avokádó egy kis szójaszósszal, csilis miso vagy két főtt tojás szintén szójaszósszal

Az avokádóban rengeteg a rost és az egészséges zsír, növényi szterin, magnézium, folsav, protein, kálium, B6-, E- és K-vitamin. Ha röviden szeretnénk összefoglalva, akkor egy szuperétel. Ehhez adhat egy kis csilit, ami segíti az emésztést, a vérkeringést, de amigrénes fejfájáson és az izomfájdalmakon is segít. Tanulmányok szerint a vörös csili csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is. A tojás és a szója pedig proteinben gazdag. 

Zab pulykasonkával

Ez az egyik legideálisabb reggeli. A zab proteinben, egészséges zsírokban és rostokban gazdag, nem ugrik fel tőle a vércukorszintje és tovább lesz tele energiával. A pulykasonka pedig amellett, hogy finom, szintén gazdag proteinben. 

Füstölt lazac spenóttal

Elsőre nem hangzik egy tipikus hétköznapi reggelinek, pedig tökéletes keveréke az egészséges zsíroknak, fontos ásványi anyagoknak, vitaminoknak és omega-3 zsírsavnak. 

shutterstock 66229210
Shutterstock

Ezeket pedig kerülje reggelente

Kakaóscsiga és társai

A péksütemények többségében transz-zsírsav található, rendszeres fogyasztása nem tesz jót sem az érrendszerének és a szívének sem. Ráadásul magas a kalóriatartalmuk, ezzel szemben viszont nincs bennük sok olyan tápanyag, amit a szervezete fel is tud használni. A vércukor és az inzulinszintje is megugrik tőle. A fahéjas változat még jó is lehetne, mertez fűszer felgyorsítja az anyagcserét, de ezekben a péksüteményekben alig van fahéj, cukor viszont rengeteg.

Krémsajtos bagel

Próbáljon meg óvakodni a fehér kenyértől, mert ennek is csak a kalóriatartalma magas, a szervezetének valóban hasznos tápanyag viszont kevés. A magas zsírtartalmú sajtkrém sem jó választás, mert egyik sem túl laktató és könnyen túl sokat ehet belőle. Válasszon inkább teljes kiőrlésű kenyeret és máris csökken a diabétesz, a szívbetegségek és a magas vérnyomás kialakulásának az esélye. 

Gyümölcslevek

A boltban vásárolt gyümölcslevek többsége hozzáadott cukrot tartalmaz, hogy édesebb legyen. Ha pedig túlzott cukorbevitelről beszélünk, annak a legegyszerűbb módja az pont a folyadékkal bevitt cukormennyiség. Ha frissen facsarja, abban van némi vitamin és rost, de az sem tart ki sokáig és a vércukor szintje is emelkedik. Ha mindenképpen csak italt szeretne fogyasztani reggelire, akkor igyon tejet, ami lehet növényi eredetű is.  

Gofri és palacsinta

Bár nagy a csábítás, hogy a reggelit egy finom palacsintával indítsa - már ha valaki megcsinálja frissen-, de mégse tegye. Ebben is rengeteg ugyanis a kalória, viszont kevés a tápanyag, bár ha mindenképpen ragaszkodik ehhez, akkor például natúr görög joghurt és mindenféle friss gyümölcsök keverékét egye hozzá. 

Müzliszelet

Nagy kalórialöket, és többségük tartalmaz hozzáadott cukrot. Ez lehet gyümölcscukor vagy fruktózszirup, ami több módon is rosszat tesz a szervezetének. Az egyik, hogy növekszik a cukorbetegség kialakulásnak az esélye, de elhízhat tőle, valamint a szívére és a májára is rossz hatással van. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra