#ÉLETEM

A lelki bántalmazás éppen annyira megnyomorítja a gyereket, mint a fizikai

2015. október 29., csütörtök 18:45

Tudjuk, hogy a gyerekek bántalmazása és elhanyagolása szörnyű dolog. Tudjuk, hogy a gyerekkori bántalmazás maradandó változásokat okoz az agyban, hogy felnőttkorra is kiterjedő következményei vannak mind lelkileg, mind testileg. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a bántalmazás különböző formái eltérő mértékben károsak, hogy egyedi következményeik vannak, és másképpen hatnak a különböző nemű és rasszú gyerekekre. Rosszul hisszük. 

A JAMA Psychiatry nevű lapban nemrég publikált tanulmányban David Vachon professzor és csapata húsz éven át rendszeresen vizsgált 5-13 év közötti gyerekeket, akikkel egy kifejezetten alacsony jövedelemmel rendelkező családoknak szervezett nyári táborban találkoztak. A vizsgálatba 2292 gyereket vontak be, akiknek közel fele dokumentáltan rossz otthoni bánásmódtól szenvedett.  A vizsgálat legfontosabb eredménye szerint a bántalmazás bármilyen formája ugyanolyan következményekkel járt a gyerekek életére, befolyásolta viselkedésüket és lelkiállapotukat. A következmények széles skálán mozogtak a szorongástól a depresszión, a szabályok rendszeres áthágásán át egészen az agresszióig, és rassztól és nemtől függetlenül mindenkit érintettek. 

A látható és kézzelfogható fizikai bántalmazáson túl tehát mindenkinek, aki gyerekekkel foglalkozik, legyen az védőnő, orvos vagy pedagógus, érdemes odafigyelnie a lelki bántalmazás, az elhanyagolás, a megfélemlítés, a megalázás, az elutasítás megjelenésére is. Ezek ugyanis a gyerek szempontjából éppen annyira károsak, fájdalmasak, és éppen annyira súlyos következményekkel járnak, mint a fizikai bántalmazás. Ráadásul a Psy Blog információi szerint ez a bántalmazási forma jóval gyakoribb a többinél: a világon élő gyerekek egyharmadát érintheti.  

Kérjük, ha gyermekbántalmazást tapasztal, azonnal szóljon a rendőrségnek, a gyermekjóléti szolgálatnak vagy a gyámhivatalnak!

A gyermekbántalmazás a WHO definíciója szerint:

„A gyermek bántalma­zása és elhanyagolása (rossz bánásmód) magában foglalja a fizikai és/vagy érzelmi rossz bánásmód, a szexuális visszaélés, az elhanyagolás vagy hanyag bánásmód, a kereskedelmi vagy egyéb kizsákmányolás minden formáját, mely a gyermek egész­ségének, túlélésének, fejlődésének vagy méltóságának tényleges vagy potenciális sérelmét eredményezi egy olyan kapcsolat keretében, amely a felelősségen, bizalmon vagy hatalmon alapul.” 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta