#ÉLETEM

A kontrolláló szülő boldogtalan felnőttet nevel

2015. október 26., hétfő 09:50 |

A pszichológusok régóta tudják, hogy a korai tapasztalataink, gyerekkori élményeink alapvetően befolyásolják, hogy milyen emberré válunk, milyen lesz a személyiségünk, hogyan állunk önmagunkhoz, a párkapcsolatokhoz, az élethez. A gyerekkorunk legmeghatározóbb elemei pedig a szüleink, pontosabban a velük való kapcsolatunk. Most egy friss brit kutatás számokkal is igazolta azt, amit a terapeuták szakmai tapasztalatból állítanak: a szüleinkkel való kapcsolatunk egész életünkben hatással van arra hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. 

The Journal of Positive Psychology nevű szaklapban megjelent vizsgálatban a kutatók hatvan évnyi, egészségügyi felmérésekből származó adatokat dolgoztak fel, és 2000 ember élettel való elégedettségét, pszichológiai jóllétét vizsgálták életükben négy alakalommal: 13-15, 36, 43 és 60-64 éves korban. A kutatók számos olyan tényezőt figyelembe vettek, melyek a különböző életszakaszokban megélt pszichológiai jóllét hátterében állhatnak, és arra jutottak, hogy a gyerekként tapasztalt szülői magatartás mindenképpen befolyásolja azt. 

“Eredményeink szerint azok az emberek, akinek szülei melegen, szeretetteljesen kezelték őket, akik figyeltek a gyerek szükségleteire és reagáltak azokra elégedettebbek az életükkel és magasabb szintű jóllétről is számolnak be mind a korai, mind a középső és a késői felnőttkorban“ – foglalja össze az eredményeket dr. Mai Stafford kutató. 

A kontrolláló szülő persze nem az, aki szabályokat, kereteket szab, és azok között igyekszek felnevelni gyermekét, hanem az, aki korlátozza a gyereket az önálló döntéshozatalban, aki szerint a gyereknek nem lehet véleménye, aki nem tartja tiszteletben a magánéletét, intim szféráját és aki igyekszik erőteljesen függőségben tartani őt. Ennek a kontrolláló magatartásnak olyan erőteljes hatása van, hogy még a hatvanas éveiket taposó emberek életében is visszaköszön, legalább annyira, mint egy szeretett személy halála. 

Úgy tűnik tehát, hogy a boldogabb felnőttkor egyik nyitja a meleg, önállóságra biztató, biztonságos szülő magatartásban rejlik, innen könnyű ugyanis megszeretni magunkat, ezzel a háttérrel lehet könnyebben felfedezni a világot, és az eredmények szerint a melegség és a válaszkészség nemcsak az anyától várható el: az apa hozzáállása éppen ugyanolyan hatással van a későbbi boldogságra. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta