#ÉLETEM

Ezt teszi a házastársi vita a testével

2015. október 19., hétfő 16:04

Konfliktusba keveredni nem jó érzés. Különösen nem jó konfliktusba keveredni valakivel, aki igazán közel áll hozzánk. De akármilyen kellemetlen és béna, a problémás helyzetekbe érdemes beleállni, érdemes felvállalni a vitát, a veszekedést, azt, hogy kiállunk gondolataink, elképzeléseink mellett, hogy elmondjuk, ha rosszul érezzük magunkat, ha a másik megbántott minket, ha valami fáj. Ha ugyanis kerüljük a konfliktusokat, ha magunkba zárjuk a problémákat az hosszú távon megöli a kapcsolatokat. Ezekben a helyzetekben az érzelmekkel telített titkok az intimitás ellen hatnak, növelik a felek közötti távolságot, a magányosság érzését. A magányosság pedig átkozottul fáj. Sokkal jobban fáj és sokkal károsabb a testi és lelki jóllétünkre hosszú távon, mint az, ha belemegyünk egy vitába. De mi a helyzet akkor, ha a viták mindennaposak, ha folyton készen kell állnunk a harcra? Az bizony éppen annyira káros a szervezetünkre, mint az elszigetelődés és a magány. 

Arról, hogy a magány mit tesz a testünkkel írtunk már itt, itt és itt is, de vajon egy vita, veszekedés idején mi  történik pontosan a testünkben? Ezt szedte most össze egy csodás infografikában a Connections.Mic, és ennek lényegét foglaljuk most össze mi is. (Az eredeti infografikát itt nézheti meg. Vigyázzon, angolul van!)

Harcolj vagy menekülj!

Megvan az a pillanat, amikor egy szempillantás alatt önti el az elméjét a düh? Na, akkor aktiválódott agyában az amygdalának nevezett terület, ami az érzelmi reakciók feldolgozásában, tárolásában, az emberi társas kölcsönhatásokban is szerepet játszik, és felelős a stresszre adott reakcióért, az ősi “harcolj vagy menekülj” rendszer beindításáért. Amikor a harcolj vagy menekülj reakciónk aktiválódik szervezetünk felkészül a veszélyre, felgyorsul a szívverésünk, megnő a vérnyomásunk, vércukorszintünk, immunrendszerünk működése pedig lecsökken. Ezt a folyamatot hormonális változások regulálják, például a testünket stressz idején elöntő kortizol, vagy az izgalmas, zaklatott szituációkban bennünk lubickoló adrenalin és noradrenalin. Vita közben elöntenek minket az érzelmek, elborít minket a düh, és közben a fenti változásokon túl a hangerő, a hangszín is megváltozik, megfeszülnek az izmaink, szorítjuk a fogunkat, kapkodjuk a levegőt, a figyelmünk beszűkül, a problémamegoldó képességeink csökkennek, a memóriánk akadozik. 

Ideális esetben egy pár életében ez a jelenet ritkán játszódik le, a vita, a düh jön majd távozik, a problémák, a felek kisimulnak és a vége az, hogy mindenki nagy szeretettel ölelgeti a másikat. Ebben az esetben egy vitának, dühöngésnek fizikailag nincs káros következménye, lelkileg meg kimondottan jót tehet, baj akkor van, ha a konfliktusok rendszeresen ismétlődnek odahaza. 

A szív, az immunrendszer mind odalesz

A kutatások azt mutatják, hogy a krónikus, hosszú távon fennálló düh esetén ötször nagyobb az esélyünk a szívbetegségekre, ahogy akkor is, ha régóta élünk rossz házasságban, vagy bántalmazó kapcsolatban. Ezek az eredmények részben abból fakadnak, hogy ha a fenti vitajelenet rendszeresen ismétlődik, ha folyamatosan készen kell állnunk a harcra az súlyos stresszforrás, stressz idején pedig – ahogy fenti is láttuk – megbomlik a szervezet egyensúlya, máshogy működünk, mint egyébként. A rendszeres magas vérnyomás a szívizomra, a vesékre, a perifériás keringésre is rossz hatással van, viszont a stroke és a szívroham kockázatát növeli. A folyamatosan magas kortizol szint az immunrendszer működésének romlásához vezet, növeli a gyulladásos megbetegedések kockázatát. A kortizol szintje egyébként nemcsak a konkrét veszekedések idején ugrik meg, stresszt simán generálhat a csendes érzelmi bántalmazás, a megvetés és a rendszeres kritika is. Egy házastársakkal végzett vizsgálatból például kiderült, hogy a férfiak szervezetében kimutathatóan nő a kortizol szintje, ha a partner kritizálja őket. 

Annak, hogy a rendszeres konfliktusok egészségügyi problémákhoz vezetnek a dühből fakadó stresszen kívül még egy oka van: a magány. A magány ugyanis szintén súlyos stresszforrás, ami hosszú távon megölni is képes, és azokban a viszonyokban, ahol gyakori a konfliktus, ahol nem ért meg minket a másik, ahol nem számíthatunk rá, ott bizony - hiába élünk együtt - magányosak vagyunk. Ilyenkor ráadásul nemcsak 50 százalékkal nagyobb az esélyünk, hogy előbb halunk meg , de hajlamosabbak leszünk a depresszióra és a szorongásos zavarokra is.

A folyamatos viták tehát kikészítik a szervezetünket, egy rossz kapcsolatra tehát a testi és a lelki egészségünk is rámehet. Ez pedig az a helyzet, amikor akármennyire is szeretnénk, felesleges kitartani.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta