Ezért kell kikérdezni a gyereket felelés előtt

Emlékezetünk bonyolult és összetett rendszer, de szerencsére rugalmas, vagyis tudatosan fejleszthető. A pszichológiai kutatásoknak köszönhetően tudjuk, hogy az elegendő alvás, a kiegyensúlyozott étkezés, az edzés, az egyensúlyozást igénylő mozgásformák, a kávézás és a rendszeres szex is fejleszti az emlékezetet, míg az alkoholfogyasztás rontja. Ahogy tudjuk azt is, hogy számos olyan technika létezik, amivel növelhetjük memóriánk kapacitását, ehhez a speciális módszereken túl az is bőven elég, ha csukott szemmel igyekszünk valamit felidézni, vagy éppen ismételgetjük azt, amit meg akarunk jegyezni. Az ismételgetés egyébként a legelterjedtebb tanulási módszer, bár a hatékonyság szempontjából egyáltalán nem mindegy hogyan csináljuk. 

A Consciousness and Cognitionben nemrég megjelent vizsgálatokban a kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon az ismételgetés milyen feltételek mellett hat a legjobban az emlékezeti teljesítményre. A kutatásokban résztvevők a feladatokban négy különböző módon ismételgették a megjegyezendő szavakat: fejben, szájmozgatással némán, egyedül hangosan és hangosan valakinek. A felidézés szempontjából a négy módszer közül a leghatékonyabbnak az bizonyult, ha a résztvevők egy másik emberhez intézhették szavaikat, a legrosszabb hatásfoka pedig a fejben ismételgetésnek volt.

“Tudtuk, hogy a hangos ismételgetés jót tesz a memóriának, de ez az első olyan vizsgálat, ami bebizonyította, hogy ha az ismétlés kommunikációs helyzetben történik, akkor annak még jobb hatása van az emlékezetre” – idéz a Psy Blog Victor Boucher professzort, a kutatás vezetőjét. Hogy mi a magyarázat az eredményekre? Röviden az, hogy a tanulás hatékonyabb, ha az agyunk minél több területét aktivizáljuk közben, a másiknak való hangos ismétléssel pedig a beszéddel, hallással, interakciókkal összefüggő agyterületek mind felpörögnek. 

Ennek fényében nem meglepő, hogy sokkal jobban elhisszük azokat a sztorikat, amiket már számtalanszor elmeséltünk, mint azokat, amiket csak hallunk, és nem meglepő az sem, hogy egy alapos kikérdezés után miért teljesítünk annyival jobban az iskolában. Szóval, ha megjegyezne valamit, először is találjon hozzá hallgatóságot, ha pedig azt szeretné, hogy a gyereke ügyesen teljesítsen, szánjon rá időt, és kérdezze ki. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek