#ÉLETEM

Így nem lesz felesleges szívás a házimunka

2015. október 11., vasárnap 17:49

Mosogatás, mosás, teregetés, vasalás, takarítás: mind rengeteg időt vesznek el az életünkből. Oké, ma már jóval kevesebbet, mint ötven éve, de akkor is. Mennyi hasznos, klassz dolgot lehetne csinálni az életben ezek helyett, igaz? Talán. Vagy nem. Ahogy annyi más dolognál, ez is azon múlik, hogyan állunk hozzá, hogy mi jár mindeközben a fejünkben. Legalábbis ez derül ki egy frissen megjelent kutatásból. 

A Mindfulness című lapban megjelent vizsgálatban a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy mosogatás közben koncentráljanak arra, ami velük történik, fókuszáljanak a tevékenységükre, a mosogatószer illatára, az edények tapintására, formájára, azaz igyekezzenek tudatosan a jelenben maradni, átadni magukat a pillanatnak. Az eredmények szerint ez a hozzáállás a résztvevők 27 százalékánál szorongáscsökkenéshez, negyedüknél inspirált, feltöltött lelkiállapothoz vezetett még akkor is, ha csupán 6 percig mosogattak. Hogy miért? Mert a a figyelmi fókusz megváltoztatásával a kellemetlen házimunkából meditáció kerekedett. 

Számos korábbi vizsgálat bebizonyította már, hogy amikor meditációval a tudatos jelenlétet gyakoroljuk, amikor a jelenben, a pillanatban élünk, ahol egyszerűen figyelünk, nyitottan, érdeklődően, elfogadóan, amikor nem ítélkezünk, nem reagálunk és ez hozzájárul a testi és a lelki jóllétünkhöz. Aki pedig rendszeresen gyakorolja ezt, annak a meditáció segít többek között a félelem- és szorongásoldásban, a depresszió legyűrésében, a figyelem fókuszálásában, a kreativitás kiteljesítésében, és jót tesz a szívnek, az immunrendszernek is. 

A vizsgálat eredményei tehát valószínűleg a mosogatáson túl bármilyen házimunkára, monoton, kötelező, muszáj tevékenységre kiterjeszthetőek. Ha munka közben nem a problémáinkon rágódunk, nem a múltat elemezzük, nem a jövőt tervezzük, hanem képes vagyunk ott lenni fejben is, ahol a testünk, azzal jobbá tesszük a saját életünket. Ennél hasznosabban pedig nehéz lenne eltölteni azokat a perceket. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta