A víz csodája: kúratippek luxustól a filléresig

A vízből sohasem lehet elég! Íme három különleges, gyógyító vizes tipp, amivel feldobhatja az őszt. Az otthon maradóknak, a külföldre utazóknak és a belföldi turistáknak is van egy-egy ötletünk.

Holt-tenger

Olyan vízi élményre vágyik, amit sehol máshol nem talál meg az egész világon? Akkor Izraelben a helye! Itt található ugyanis a Föld legmélyebben fekvő tava, a Holt-tenger.

A jordán határon, a kősivatagban, a tikkasztó forróságban kirándulva még ez a közel 40 fokos víz is képes volt felfrissülést adni, amikor legutóbb, egy szeptemberi látogatásunk során ott jártunk. 450 méterrel a tengerszint alatt a Holt-tenger vidéke olyan, mint egy izzó katlan: minden nyeli és ontja magából a hőt, ráadásul a páratartalom is elképesztően magas. Ilyen körülmények között az ember legszívesebben a fejére öntene egy üveg hideg vizet, legalábbis annyi biztos, hogy nem a levegőnél csak pár fokkal hűvösebb vízben szeretne megmártózni.

Debbie Hill / Northfoto

Ahogy elértük a Holt-tenger partját, erről azonnal megfeledkeztünk. Talán azért, mert a hőségben addigra már teljesen összezavarodtak az érzékszerveink, vagy valami egészen más okból, de életünk egyik legjobb csobbanása volt ­– pedig alig tartott tovább tíz percnél. Az itteni víz sótartalma ugyanis 30 százalékos, megközelítőleg a tízszerese annak, amihez a legtöbb tengernél hozzászokhattunk, ezért ennél több időt nem is szabad bent tölteni.

Amint elindulunk befelé, már néhány lépés után elkezdi velünk különös játékát a víz: magas felhajtóerejének köszönhetően keljfeljancsit csinál belőlünk, kilöki alólunk a talpunkat, és innen kezdődik a fürdés legmókásabb, egyben legnehezebb része is. Meg kell próbálnunk arccal felfelé maradni, ami itt korántsem olyan könnyű feladat. Ilyenkor szoktak születni a népszerű, vízen ülve újságot olvasós fotók is.

Amíg azonban fotózkodunk, ne felejtsünk el odafigyelni arra, hogy még véletlenül se érjünk az arcunkhoz. Azt is nagyon fontos elkerülni, hogy vizet nyeljünk, sótartalma miatt ugyanis a víznek olyan erős maró hatása van, ami akár belső sérüléseket is okozhat. Az erősen sós víz persze jótékony hatással is bír, ha észben tartjuk a fenti szabályokat és nem tartózkodunk bent túl sokáig. Elsősorban a bőrünkön tapasztalhatunk nagy változást, a víz ugyanis 10-15 perc alatt leoldja az elhalt hámsejteket, és ha szeretnénk még tovább turbózni a hatást, ezután érdemes bekennünk magunkat további negyed órára a holt-tengeri iszappal is.

Ezt a legtöbb strandon a partra kitett hatalmas műanyag tartályokban találjuk és annyit kenünk belőle magunkra, amennyit csak szeretnénk. Meg kell várni, amíg teljesen megszárad és így, ahogy vagyunk, vízi szörnyként visszagyalogolni a vízbe még néhány percre, ahol az iszap szinte magától leoldódik. Csak ezután zuhanyozzunk le, ügyelve arra, hogy lehetőleg mindenhonnan alaposan lemossuk a sót és a maradék iszapot. A végeredménytől le fog esni az álla: a babák bőre ehhez képest smafu. Ha pedig esetleg ekcémája vagy pikkelysömöre is volt korábban, bátran reménykedhet benne, hogy a tünetei enyhülni fognak, főleg, ha több napot is el tud itt tölteni.

Ha szeretne csobbanni a Holt-tengerben, jobban teszi, ha igyekszik: a 80-as évek óta évente közel egy métert süllyedt a vízszint, az elmúlt három évtizedben pedig egyharmaddal zsugorodott a felszíne.

Őszi termálfürdőzés

Ismeri az érzést, amikor nyakig elmerülve a selymesen forró termálvízben olyan könnyűnek érzi magát? Messzire tűnnek a hétköznapi gondok, minden porcikáját átjárja a lazítás és a kikapcsolódás kellemes érzete. Lehet, hogy kint esik és fúj, de egy wellness hétvége a Danubius szállodáiban garantáltan felmelegíti. Nálunk tartós hőség várható. (X)

Gyógyvizes luxuskezelés az Andrássy úton

Ha idén már nincs lehetősége elutazni, de még maradt valamennyi félretett pénze arra, hogy kényeztesse magát, vegye célba az Andrássy utat! Egy világhírű, magyar luxusmárka gyógyvizes kezelései várják a 2-es szám alatt. Az Omoroviczának itthon sokan a létezéséről sem tudnak, pedig külföldön a legmenőbb szállodák használják a kezeléseikhez, és a legnagyobb divatlapok is ódákat zengenek róla.

Omorovicza

A márkát lassan tíz éve indította Margaret, az amerikai diplomata és Stephen de Heinrich de Omorovicza, akinek a családja egykor a Rácz-fürdőt is birtokolta. Kozmetikumaik alapját a magyar gyógyvizek és a hévízi iszap adják, speciális kezeléseikkel pedig elősegítik, hogy a jótékony hatóanyagok a bőr minél mélyebb rétegeihez jussanak el.

Az elegáns belvárosi szalonban a bőrünk típusának és állapotának felmérése után négy arc- és négy testkezelés közül választhatunk, és külön férfiaknak kifejlesztett kezelések is vannak. Ha szívesen kipróbálná a különleges, gyógyvizes eljárást, amit az egész világ istenít, ráadásul ugyanabban a laboratóriumban fejlesztették ki, mint a C-vitamint, akkor kattintson ide a további infókért!

Kincset érő terápia Hévízen

A NaturMed Hotel Carbona egy hetes, tradicionális hévízi gyógykúrája valóságos kincset ér! A fürdőkúrával egybekötött gyógykúra gondoskodik az ízületek egészségéről, feloldja az izmok görcsös feszülését, visszaadja a mozgás szabadságát. A szakorvosi vizsgálatot követően, személyre szabottan javasolt gyógykezelésekkel válik teljessé a terápia. (X)

Gyógyvíz reggelire

Se ideje, se pénze nem maradt már őszi kiruccanásra és drága kezelésekre? Sebaj, a hazai gyógyvíz mindenkié, éljen ön is a gyógyító erejével! Tudta, hogy szinte az összes vidéki és budapesti gyógyfürdő vizéből haza lehet vinni? Ne ijedjen meg, természetesen nem a medencét csapolják le miattunk. Általában a fürdők bejáratának környékén kell keresni azokat a kutakat, ahol megkóstolhatjuk a feltörő a gyógyvizet, vagy akár egy nagyobb üveget is megtölthetünk vele, anélkül, hogy belépőt kellene vásárolnunk. Ennek tíz-húsz forint között van decije, tehát nem kerül többe, mint a legtöbb palackozott ásványvíz, a szervezetre gyakorolt hatásáért azonban egy befizetett gyógykúrán akár az ezerszeresét is kiadják.

CsBZs / Indafotó

Minden víz más és más arányban tartalmazza a jótékony összetevőket, így először mindenképp indítson egy decivel, hogy kiderüljön, bírja-e a gyomra, és az ízlelőbimbói. Ha pedig úgy dönt, hogy belevág a kúrába, feltétlenül egyeztessen előtte az orvosával, hogy melyik vizet ajánlja önnek és milyen rendszerességgel, milyen mennyiségben szabad fogyasztania. És hogy milyen vizekből lehet választani? Kattintson ide gyűjteményünkért, és máris képbe kerül a gazdag kínálattal kapcsolatban.

Fontos! A legtöbb ivókúra természetes mellékhatása egy kis hasmenés, ezért ettől önmagában még nem kell megijedni, ennél komolyabb tünetek esetén azonban mindenképp szükséges konzultálni az orvossal.

Ha végigcsinálta a pár napos kúrát, higgye el, jobban fog kinézni és jobban fel lesz töltve, mint a legtöbb ismerőse egy utószezoni tengerparti nyaralás után. Ráadásul csak párszáz forintjába került.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra