Borkóstoló után ne vezessen haza: szuper hotelek borvidékeken

Imádjuk a szüreti hangulatot és a jó bort, ezért az elmúlt hetekben jobbnál jobb út célokat és programokat javasoltunk olvasóinknak a Travelón. Mindenkinek van egy jó tippünk, vágyjon akár külföldi, akár belföldi borfesztiválra, vagy éppen meseszép tóparti borvidékre. Sőt, azoknak is írtunk egy cikket, akik ugyan nem isznak alkoholt, de a vidám hangulat, a tarkába forduló táj miatt – vagy éppen egy borrajongó családtag unszolására – borvidékre látogatnak idén ősszel. A sok program és iszogatás után nyilván senki nem akar hazavezetni, ezért most a legjobb borvidéki hoteleket mutatjuk be, határon innen és túl.

Magyarországon

Hazánk bővelkedik a szebbnél szebb borhotelekben, ráadásul a divatos vinoterápiának köszönhetően egyre több helyen nem csupán az étteremben borozgathatunk, de a wellness részlegen sem kell nélkülöznünk a szőlő és a bor jótékony hatásait. A teljesség igénye nélkül mutatunk pár klassz helyet, ahová mi magunk is szívesen útnak indulnánk az ősszel.

Szőlő a Degenfeld-kastély mellett
Szőlő a Degenfeld-kastély mellettCsikesz Mariann / Travelo

A fokozatosan magára találó Tokaji borvidéken több szép hotel is akad: a klasszikus eleganciára, főúri pompára és patinás bútorokra vágyóknak a Degenfeld kastélyt ajánljuk Tarcalon, és ugyanezen a településen található a környék egyetlen ötcsillagos szállodája, az egy fokkal modernebb Andrássy Rezidencia is. Mindkét hely nagyon szép, és a konyha is rendben van, a legfőbb különbség, hogy a Degenfeldben ugyanis csak kültéri medence van, az Andrássyban pedig csak beltéri wellness részleg. Ha pedig Mádon dűlőtúrázna, és a Gusteau elképesztő finomságait kóstolgatná, a nemrégiben nyílt Hotel Botrytist érdemes kipróbálnia.

Romantikus lakosztály a Crocus Gerében
Romantikus lakosztály a Crocus GerébenCrocus Gere Bor Hotel Wine Spa

Száraz szamorodni és édes aszú helyett inkább testes vörösket inna? Irány Villány, ahol a borozgatás mellett szuper túrákat tehet két keréken vagy gyalogosan. Itt a nemrég szabadtéri jakuzzival és szép, nagy méretű, romantikus szobákkal kibővített Crocus Gere Hotelt ajánljuk. Ha pedig ősszel sem akar a Balaton mellől tágítani, akkor a tematikus szobákkal és wellness részleggel rendelkező Hotel Bonvinót, vagy szintén Badacsonyban a Laposa pincészet panorámás szálláshelyét ajánljuk kipróbálásra.

Kedvet kapott?

Böngésszen a Travelo kínálatából! Remek gasztro- és borhotelek várják országszerte, önnek csak választani kell. (X)

Olaszországban

Kedvenc olasz régiónk, a különleges domborzatú Toszkána is bővelkedik őrületes panorámájú hotelekben. A Saturnia Tuscany Hotel például egyike Toszkána legromantikusabb épületeinek, ahol a szobák rusztikus berendezéssel és mesebeli panorámával várják a vendégeket. Még hotel szabadtéri sós vizű úszómedencéjéből is a toszkán tájat látni. A hotelhez nagyon közel fekszik a különleges, teraszos Saturnia termálfürdő. Borkóstolási célzattal pedig a hangulatos kisvárosokat, Montalcinót és Montepulcianót érdemes felkeresni, kocsival kb. másfél órányira vannak a hoteltől. 

Saturnia Tuscany Hotel

De azoknak is remek helyeket kínál Toszkána, akik nem sokcsillagos szállodában, hanem vendégházakban képzelik el a nyaralást. Érdemes például borászatoknál keresgélni. A Dievole, a Badia a Coltibuono és a Tenuta Belsedere borászatok szobákat és apartmanokat is kínálnak, a Le 7 Camicie területén pedig 2-12 fős házakat lehet kibérelni. A Villa Cipressi és a Villa Mangiacane-ban már nagyobb házak és valódi villák vannak, utóbbinál még spa részleggel is várják a vendégeket. A felsorolt helyeknek már kóstoltuk a boraikat is, így bátran merjük bortúrához is ajánlani ezeket a helyeket.

Ausztriában

Ha pedig nem akar messzire menni, viszont itthon sem akar maradni, remek kompromisszum lehet egy ausztriai kiruccanás. A borozást emlékezetes bicajtúrával kötheti össze a napsütötte szőlőtőkék között a hazánkhoz közel eső tartományokban, így Burgenlandban és Stájerországban is. 

A Vila Vita házikói
A Vila Vita házikóimimi / Travelo

Burgenlandban, a Fertő-tó osztrák oldalán a Vila Vita Pannonia üdülőfalut próbáltuk többször is, és csak jót tudunk róla mondani. Persze biztosan van, akinél már maga a tematika leveri a biztosítékot , ugyanis egy nagy területen elhelyezkedő mű faluról van szó, ingyenesen használható bringákkal, csárdával, háziállatokkal és wellness részleggel (az itt található stilizált malom, amiben a jakuzzi kapott helyet már nekünk is sok volt). De mi ezzel együtt nagyon szerettük. Ráadásul az egész komlexum szőlők közt bújik meg, így most különösen hangulatos a környék. 

Herbert Raffalt / Steiermark Tourismus

Stájerországban dettó idilli tájban, kukoricaföldek és szőlők mellett gurulhatunk. Ha sportos, kedvező árú, tiszta, modern szálláshelyet keresnek, ami szó szerint három lépésnyire található a dimbes-dombos szőlőültetvényektől, a JUFA Deutschlandsberg Sport Resortot ajánljuk. Innen könnyedén bekapcsolódhatnak az összesen négyszáz kilométeres stájer kerékpáros borútvonalba, este pedig a hotel szaunájában, vagy egy közeli Buschenschankban múlathatják az időt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra