5 tünet, amikre nőként fokozottan figyelnie kell

Életünk során több hétköznapi panasszal is találkozhatunk, melyek az esetek többségében csupán ártalmatlan jelenségek. Viszont vannak olyan tünetek, amelyek akár súlyos problémákat is jelezhetnek, és amelyeket nőként különösen figyelembe kell vennie. Hipochonderek csak saját felelősségükre olvassanak tovább!

Edzés után szédül és gyenge

Talán érezte már, hogy egy-egy keményebb edzés után szédült egy kicsit. Ennek oka leggyakrabban az, hogy túlhajtotta magát, de az is lehet, hogy valamilyen fülproblémája van (pl. a belső fülben elmozdult kristályok).

Ha azonban kellően hidratált, és nem is túl melegben edzett, akkor egy ilyen szédülés akár szívproblémát is jelezhet, hiszen azt jelzi, hogy a szerv nem képes elegendő vért pumpálni testszerte, így az agyba sem, ami szédülésben mutatkozhat meg - mondta a Huffington Postnak dr. Leslie Cho, a Cleveland Klinika kardiológusa. Az enyhébb szívritmuszavarok elég gyakoriak és viszonylag ártalmatlanok, ám ha pl. pitvarfibrillációja van, azt érdemes komolyan venni, hiszen megnöveli a szívinfarktus, a stroke és a vérrögök kialakulásának esélyét.

Hasmenés az éjszaka közepén

Igen kellemetlen, ha éjszaka felébred a rettegett hascsikarásra, amiből már tudja, hogy nagy valószínűséggel a mellékhelyiségben fogja tölteni az éjjelt. A hasmenés általában gyomorrontás következménye, és bármennyire is kellemetlen, ártalmatlan jelenség - persze, ha nem olyan mértékű, hogy már a kiszáradás fenyegesse.

A szakemberek viszont sokszor a rosszabb eshetőségre gondolnak ekkor, hiszen éjszaka, amikor az ember pihen, normál esetben a belek sincsenek görcsös állapotban, Sőt, azt mondják, még az Irritábilis bél szindróma sem kelti fel ilyenkor a beteget, annak ellenére, hogy az igen erős fájdalmakat képes okozni. Éppen ezért ha ez a panasz gyakran előfordul, úgy lehet, hogy valamilyen fertőzés, gyulladásos bélbetegség, fekélyes vastagbélgyulladás, vagy a belek idegi problémája a baj forrása. Viszont ezt csak egy gasztroenterológus tudja biztosan eldönteni.

A menstruációja rendszeres, ám óránként kell tampont cserélnie

A menstruáció általában pecsételő, gyenge vérzéssel kezdődik, amely fokozódik, majd ritkul és megszűnik. El kell tehát keserítsünk mindenkit, aki esetleg ezzel a problémával küzd: sajnos egyáltalán nem normális, hogy valakinek folyamatosan erős mértékű vérzése legyen, így mindenképp orvosi segítséget igényel.

Amennyiben a menstruáció rendszeres, úgy lehet, hogy a problémát a méhben lévő jóindulatú daganat, a mióma okozza, ami a közhiedelemmel ellenétbennem csupán az idősebb korosztály tagjait érinti. Tünetei közt szerepel a vérszegénység, az erős fáradtság és a meddőség is, és megnöveli a várandósság alatti rendellenességek kockázatát. Miómagyanú esetén az orvos kismedencei ultrahangot javasolhat, és ha bebizonyosodik a daganat megléte, úgy a gyógyszeres kezeléstől a daganat eltávolításán át egészen a méh eltávolításáig több megoldás is létezik a problémára.

Az erős vérzés hátterében továbbá pajzsmirigy- és véralvadási zavar, de akár endometriózis is lehet, így ha önnek a fokozatosan erősödő vérzés helyett folyamatosan nagy vérveszteséggel jár a menstruációja, mindenképp fontos kivizsgáltatnia magát.

Von-Willebrand szindróma

A nők menstruációs panaszai esetén, ha annak háttere „titokzatos”, mert se hormonális, se méhen belüli ok nem indokolja a tüneteket, fennáll a gyanú, hogy az erős, hosszan elhúzódó, netán „csillapíthatatlannak tűnő” menstruáció mögött a Von-Willebrand szindróma, a vérzékenység egy formája áll. Különösen erős a gyanú, ha a túl erős ciklus mellett más területeken is vérzéssel kapcsolatos problémákat észlel, visszatérő orrvérzés van, esetleg foghúzás után is ezzel küzd. Az erős vérzéssel járó menstruációs panaszok körülbelül 10-15%-ért felelős ez a típusú vérzékenység- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Indokolatlan fogyás

Jobb esetben: az emberek többsége örömtáncot lejt, ha pár kilóval kevesebbet mutat a mérleg, ám ha ezt nem előzte meg valamilyen életmódváltás vagy étkezési reform, úgy a fogyás minden esetben gyanúra adhat okot. Lehet hormonális betegség is mögötte (pl. Crohn betegség, amikor a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani a tápanyagokat), vagy éppen pajzsmirigy túlműködés is. Gyerekeknél és fiatalabbaknál 1-es típusú cukorbetegséget is jelezhet, mely során gyakran figyelhető meg fokozott szomjúság és gyakori vizelési inger is.

Ha pedig nagyobb súlyt veszített nagyon rövid idő alatt, akkor sajnos a rák jelenléte sem zárható ki. Ezek közül is jelentős fogyással jár a hasnyálmirigy-, nyelőcső-, vagy a tüdődaganat, ugyanis a tumornak energiára van szüksége a növekedéshez, amit a szervezettől von el.

Shutterstock

Látásromlás

A korral sajnos együtt jár bizonyos fokú látásromlás, így ne ijedjen meg, ha a 40-es éveiben az apróbetűs szövegek olvasása már nem úgy megy, mint korábban (persze fiatalabbaknál is kialakulhat az, hogy nem látnak jól közelre).

Ha azonban igazi hipochonderként a legrosszabb eshetőséget akarja számításba venni, akkor ne zárja ki a stroke-ot sem - megnyugtatásként viszont tudjon róla, hogy annak szemtünetei hirtelen és fájdalommentesen lépnek fel, és más panaszokkal is jár (pl. féloldali bénulás, szédülés, erős fejfájás és egyéb idegrendszeri tünetek). A szélütésen kívül lehet még retinaleválás is a szemproblémák hátterében: ekkor gyakran villódzó fények úszkálnak a látótérben (ha csak néha-néha,az normálisnak mondható), ami kezelés nélkül akár teljes látásvesztéshez is vezethet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek