Sokkoló sminkvideóval is lehet a nők elleni erőszak ellen kampányolni

Az észak-indiai Allahabad városában élő Reshma Banoo Qureshi arcát volt sógora öntötte le kénsavval 2014-ben, bosszúból. A 18 éves lány most az indiai nők családi erőszakkal szembeni védelméért és a savval leöntött áldozatok megsegítéséért küzdő Make Love Not Scars szervezet kampányát támogatandó egy "szépségvideót" forgatott "Hogyan sminkeljünk tökéletes ajkakat" címmel. A szimpla sminkvideókkal egy kaptafára készült kisfilm célja azonban nem a sminktanácsadás: arra hívja fel a figyelmet, hogy a kén- és sósavat, melyekkel évente több ezer nőnek okoznak támadóik életveszélyes és maradandó sérüléseket, ugyanolyan könnyű beszerezni bármelyik drogériában, mint mondjuk egy rúzst – olvasható a Daily Mailen. A szervezet azt reméli, hogy kampányfilmjük segítségével sikerül elérniük a maró folyadékok árusításának szigorítását.

Hogyan tegyünk szert a tökéletes vörös ajkakra? - teszi fel a kérdést az egyperces videó címe, amiben a 18 éves lány lelkiismeretesen elvégzi a több ezer smink-tutorial videó kliséit: először fogkefével eltávolítja az elhalt hámsejteket, majd balzsamot ken fel, a kontúrceruza után pedig felviszi a rúzst is. Azzal a különbséggel, hogy az átlagos szépségbloggerekkel szemben neki szinte nincs is arca. A 2014 májusában történt támadás során a fiatal lány elveszítette fél szemét, a másikat se tudja teljesen kinyitni, az arcbőre pedig teljes egészében elhegesedett. Ügyét a Make Love Not Scars szervezet karolta fel: az IndieGoGón indítottak gyűjtést a fiatal lány plasztikai műtétjére. 

A szervezet adatai szerint a probléma nagyon is jelentős: csak a tavalyi évben több mint 300 savas támadást regisztráltak Indiában, és az aktivisták szerint több száz hasonló eset esetében még feljelentés sem születik. A bejelentések száma azonban folyamatosan emelkedik, bár ennek az is az oka, hogy a rendőrség korábban nem is foglalkozott ezekkel a támadásokkal, csak az utóbbi években minősítették a nemi erőszakkal azonos büntetőjogi kategóriájúnak őket - írta márciusban a Wall Street Journal.

Ennek megfelelően a kisfilm második fele már nem is arról szól, hogy a szép ajkak eléréséhez milyen márkájú rúzst érdemes választani. Qureshi ezek helyett arról beszél, hogy az ő arcát is tönkretevő savhoz ugyanolyan egyszerű és olcsó hozzájutni, mint bármelyik ártalmatlan dekorkozmetikai termékhez. Ez pedig sajnos oda vezet, hogy Indiában a családon belüli erőszak során nap mint nap lesznek lányok és nők hozzá hasonló csonkításos támadások áldozatai.

A Qreishi műtétjére az IndieGoGón indított gyűjtés során az eredetileg kitűzött 2200 dolláros célt mintegy négyszeresen túlteljesítve, közel 9000 dollár jött össze. Ez azonban még mindig nem fedezi a teljes műtétsorozat költségét (amit nagyjából 12 ezer dollárra becsülnek), és semmiképp sem kárpótolja őt az átélt iszonyú fájdalmakért és az elvesztett szeme világáért. 

Idén áprilisban a The Times of India már beszámolt arról, hogy a kormány olyan szoftvert fejleszt, amellyel nyomon követhetőek az online vásárolt maró folyadékok. Ami egyébként hasznos lenne, tekintve, hogy most a boltokban olcsóbban lehet hozzájutni egy 750 ml-es üveghez, mint egy másfél literes kólához. Mindezek ellenére nagyobb előrelépés az ügyben azóta sem történt – ezért sürgeti a Make Love Not Scars a sósav, kénsav és ehhez hasonló, veszélyes maró anyagok mindenki számára elérhető árusítását és engedélyhez kötését: ha csatlakozna a petícióhoz, ide kattintva megteheti.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek