Járványszerűen terjed az elhülyülés

Majdnem járványszerűen nő az agyi megbetegedések száma az Egyesült Államokban – állítja egy új tanulmány, mely a Surgical Neurology Internationalben jelent meg. A kutatók az 1989-es adatokat hasonlították össze a 2010-esekkel, 21 nyugati országot véve alapul. Azt tapasztalták, hogy a demencia, azaz a szellemi hanyatlás, az elbutulás kialakulása manapság 10 évvel korábban kezdődik, mint a rendszerváltás idején. A számok az Egyesült Államokban különösen aggasztóak.


A 75 év feletti nők közül ötször annyian halnak meg neurológiai megbetegedésekben, mint 20 évvel ezelőtt. A férfiaknál ugyanez a szám háromszoros növekedést mutat. A kutatás vezetője, Colin Pritchard professzor "Ilyen mértékű növekedés ilyen rövid idő alatt arra utal, hogy valamilyen "csendes" járványról van szó, amiben nem csak az öregedésnek, de a környezetnek is jelentős szerep jut. A modern élet számos szinten szennyezi a környezetet, és a megbetegedéseknek számában – beleértve a neurológiai zavarokat is – tapasztalható figyelemre méltó változás is a környezeti változásokra vezethető vissza" – véli a professzor, aki hozzáteszi, hogy a fizikai betegségek gyógyítása jóval előrébb tart, mint a neurológiai kórképek kezelése.

Tehát egyrészt tovább él az emberiség, ezáltal olyan betegségek kialakulására is van idő, amire korábban nem, miközben a neurológiai megbetegedések száma hatványozottan nő. Ennek oka valószínűleg a környezetünkben zajló változásokban keresendő: az elmúlt 20 évben a kőaljszármazékok, a rovarölők felhasználása folyamatosan nő, a légi szállítás sűrűsödik, az elektro-mágneses tér változik, és még számos környezeti változás zajlik nap mint nap, amely mind befolyással lehet ránk. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra