Két szétrágott cseresznyemag: ennyi a halálos dózis

Mindenkinek vannak olyan kedvenc kajái, amiről nem tud lemondani, sőt: sokszor állítja, hogy ha élete végéig csak egy dolgot ehetne, akkor azt választaná. Belegondolt már abba, hogy vajon melyik ételből mekkora lehet a halálos dózis? Esetleg teljesen ártalmatlannak látszóakról is? Az IFLScience oldalán egy érdekes videóba futottunk bele, amely választ ad a kérdésünkre: kiderül, hány pohár kávé ütne ki egy átlagos testsúlyú embert, és az is, hogy miért lehet halálos a cseresznyemag.

Ha beszél angolul, tovább is görgethet a videóig - ha nem (nagyon), akkor összefoglaljuk a lényegét. A közel négyperces kisfilmből kiderül, hogy 70 pohárnyi kávéban van annyi koffein, ami egy hetvenkilós embert is képes lenne megölni. A halálos dózis a „shot” néven futó röviditalokból mindössze 13 – a vízből viszont kicsit többet kell innia (6 litert), hogy előbb fejfájása legyen, majd az agya annyira károsodik, hogy akár bele is halhat.

Óvatosan bánjon az ételízesítőkkel is: 48 kanálnyiban annyi só van, hogy a dehidratáltság miatt látogat el önért idő előtt a kaszás – aki egyébként 4 percnyi víz alatt tartózkodásnál is kopogtat az ajtón. A legijesztőbb egyébként a cseresznyemag: ha lenyelni, semmi baj nem történt, kijön majd lent, viszont ha szétrágja, akkor már két darabból annyi cianid kerül a szervezetébe, hogy az nem tudja majd hasznosítani az oxigént. A csoki nemcsak a kutyákra veszélyes: 85 táblában annyi teobromin van, hogy ha megeszi, tartós tejet már nem kell vennie – ugyanez igaz a marihuána 22 kilójára is.

A videóban nemcsak a kajákról van szó: ha 185 decibel felett hallgat zenét, az akár a tüdejét is szétrobbanthatja, illetve szintén megsínyli a szervezete, ha 11 napot végigtol alvás nélkül. Ezt mi csak azért furcsálljuk, mert 6 vizsgaidőszakot csak megoldottunk valahogy.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek