Ingyenes és legális drog, ráadásul nem is szokik rá!

Egy olasz pszichológus szerint ha tíz percig farkasszemet néz valakivel, nagyjából olyan hatást ér el, mintha drogozna. Az biztos, hogy nagyon furcsán fogja magát érezni, de a legtöbb embernek hallucinációja is volt, miután tíz percig bámult egy másik ember arcába – állítja a Psychatric Research-ben megjelent kutatás

Giovanni Caputo 20 embert, többségében nőt kért meg arra, hogy párokat formálva üljenek le egy lágyan bevilágított szobába egymással szemben, ahol a színérzékelés ugyan csökken, de az arcvonások még jól kivehetőek és tíz percig nézzenek farkasszemet természetes arckifejezéssel. A kontroll csoport ugyanennyi emberrel egy fehér falra meredt tíz percen keresztül és mindkét csoport úgy tudta, hogy meditatív állapotokat kutatnak a kísérlet vezetői. A tíz perc lejárta után kérdőíveket kaptak, az egyik a disszociatív állapotukat mérte fel, de arra is válaszolni kellet, hogyan érezték magukat a kísérlet közben, valamint hogy a másik arcát milyennek látták a tíz perc alatt, illetve a kontrollcsoport esetében arra voltak kíváncsiak, hogy mit gondolnak, az ő arcuk hogyan változott.

A fakasszemet néző csoport arról számolt be, hogy olyan élményben volt részük mint még sosem, amit a kérdőívek kiértékelése is alátámasztott, ugyanis sokkal magasabb pontokat értek el rajta, mint azok, akik csak a falat bámulták. A színérzékelésük mellett a hangokat is túl halknak vagy hangosnak hallották és olyan volt, mintha az idő is megállt volna. Mikor az arcokról kérdezték őket, 90%-uk azt mondta, hogy furcsa deformálódásokat látott a másik arcában, 75%-uk szörnyet is látott, a fele néha a saját vonásait is belelátta a vele szemben ülő arcába, míg 15%-uk valamelyik rokona arcát kezdte el látni. 

A kísérletet vezető Caputo szerint még csak találgatni lehet, hogy mi okozza ezeket az arccal kapcsolatos képzeteket, de úgy gondolja, hogy a képek akkor jelentek meg, amikor a valóságba akart visszatérni az agy és értelmezni akarta a képet. Azt azonban meg kell jegyezni Caputo szerint is, hogy a kiértékelések során nem jelentkezett kimagasló különbség a teszt első felében a disszociatív állapot értékelésében a két csoport között, az 0-5-ig terjedő skálán a farkasszemet néző emberek között. Illetve azt is figyelembe kell venni, hogy a kontrollcsoport tekintete elkalandozhatott a fehér falon, míg a másik csoport tíz percen keresztül figyelt egyetlen pontot. 

Caputo már előzőleg is kutatta ezt a témát, akkor arra jöttek rá, hogy a drogozáshoz hasonló tudatmódosító állapotot úgy lehet a leghatásosabban előidézni, ha más emberek szemébe néz hosszan, ami sokkal hatásosabbnak bizonyult, mint egy pont bámulása a falon, vagy ha a tükörképével szemezik az ember. 

Shutterstock
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek