Zseniális tavak 2, 4 és 8 órányira Budapesttől

Kiakasztja, ha arra kell gondolnia, hogy augusztus utolsó hétvégéje közeleg, és aztán visszavonhatatlanul itt az ősz? Persze olyankor is csodás tud lenni a táj, de aki a nyarat imádja, azt valószínűleg hiába vigasztaljuk azzal, hogy a szüret is szép. Úgyhogy javaslunk három különböző stílusú, kocsival viszonylag gyorsan elérhető tópartot, ahol még csenhet egy kis nyári hangulatot magának.

2 óra: az elvarázsolt Balaton-felvidék

Ugyan a napsütéses hétvégéken általában rengeteg útnak indulnak a Balaton felé, mégsem lehetetlen egy kis nyugalmat találni olvasóink kedvenc belföldi nyaralóhelyén. Szerencsére vannak még olyan kevésbé felkapott, mesébe illő teázók, farmok és parkok, ahol nem kell sorban állni, és élvezhetjük a Balaton turisták számára kevésbé ismert arcát.

Tagyon Birtok: ha a közvetlenség számít
Tagyon Birtok: ha a közvetlenség számítSzabó Miklós / Tagyon Birtok

A kékkúti Levendula Porta például olyan, mintha egy provence-i film díszletei közé kerültünk volna. A birtokon finom házias reggelivel indíthatjuk a napot, részt vehetünk farmbemutatón és szörpkóstolón is. Aszófőn a Nagyi Kertjében gyógynövényes teákat, sütiket, és kávékat ehetünk-ihatunk. A Tagyon Birtokon pedig mindenkit barátként kezelnek, függetlenül attól, hogy öt éve vagy öt perce ismerik. A hagyományos értelemben vett kiszolgálást felejtse el, a közvetlenség a fő vonzerő a bográcsos, házias ételek és persze a borospince mellett. További mesebeli helyeket itt talál, olvasson tovább bátran!

4 óra: Strandolás egy szlovák víztározón

Szlovákia egyik legszebb tája kevesebb mint négy órányi autóútra fekszik Budapesttől. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban több különleges tó közül is válogathatunk, de ezek közül is az Imrikfalvi-víztározó a legfestőibb. A tó a Gölnic-folyó felduzzasztásával alakult ki az ötvenes években, melynek partján egykor még bányászok éltek, ma viszont már kedvelt üdülőhelyként tartják számon. Több szabadstrandot is találunk, és megszállni is érdemes itt, a 85 hektáros tó környéke ugyanis bőven kínál látnivalót.

Imrikfalvi-víztározó
Imrikfalvi-víztározóJean-Marie Prival / flickr

Ha az egész családot magunkkal visszük, akkor is tudunk olyan túraútvonalat találni, ahol gond nélkül kirándulhatnak a nagyszülők és az unokák is. A Holló-szikláig a Zejmár-szakadék fenyvesein át vezet a turistaút. De ha a túl nagy meleg miatt nem érzik magukban az erőt, hogy nekivágjanak egy hosszabb túrának, felülhetnek Szlovákia egyetlen együléses libegőjére is, ami egészen a Geravy-fennsíkig visz, ahol zöldellő alpesi táj várja a kirándulókat.

8 óra: Csobbanás a Garda-tóba

A Garda-tóhoz a legegyszerűbb autóval menni – Budapesttől 828 kilométerre fekszik, így ha kora reggel elindulunk, délután már csobbanhatunk is. Ráadásul, ha kempingezésre adja az ember a fejét, sokkal egyszerűbb minden apróságot magunkkal vinni. És persze a tóparti települések végiglátogatásakor is jól jön, ha nem kell a buszok menetrendjéhez alkalmazkodni.

Peschiera del Garda tarka óvárosa
Peschiera del Garda tarka óvárosamimi / Travelo

És hogy mit lehet a néhol egészen mély kék, másutt türkizes színekben játszó tó partján csinálni? Először is strandolni és különböző vízi sportokat űzni: a családi pancsoláshoz a lankásabb déli, a szörfözéshez a drámai és mindig szeles északi oldalt ajánljuk. A strand mellett Olaszország legnagyobb vidámparkja, a Gardaland is kihagyhatatlan látnivalónak számít itt - és egy percig se gondolják, hogy csak a gyerekekkel érkezőknek. A park népszerűségét a kifejezetten felnőtteknek való, olykor még űrhajóskiképzésnek is beillő hullámvasútjainak köszönheti.

Egy a sok brutális játék közül a Gardalandban: a Raptor
Egy a sok brutális játék közül a Gardalandban: a RaptorGardaland

Kirándulóknak a festői Malcesine városka fölött magasodó Monte Baldót ajánljuk, ahová egy nagyon menő, 360 fokos panorámát biztosító, forgó felvonóval lehet eljutni. Odafent változatos növény- és állatvilág és sokféle túraútvonal várja a látogatókat. Ha pedig elég a természetből, és egy kis épített környezetre vágyik, fedezze fel a tó hangulatos városkáit. A déli oldalon Peschiera del Garda különleges, erődrendszeren belül található óvárosa, vagy éppen a hosszú földnyelven elnyúló, különleges kastéllyal büszkélkedő Sirmione is érdekes. Az északi, drámai, sziklás oldalon az elegáns Riva del Garda, és az itt termesztett citromról nevezetes, festői Limone is megér egy látogatást.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra