Megaláz és retusál a fogyásösztönző trollcsoport

Egy internetes közösség retusálással akarja arra ösztönözni az embereket, hogy minél vékonyabbak legyenek, pontosabban az alanyok beleegyezésével, de inkább anélkül faragják le róluk a plusz kilókat digitálisan, majd a végeredményt közzé is teszik. A Project Harpoon/Thinnerbeauty kezdeményezés mottója szerint az a szép, és szerintük ezzel a módszerrel bárki meggyőződhet, hogy miért is lenne érdemes változtatnia az életvitelén. Az önként beküldött képek mellett azonban elkezdték hírességek és plus-size modellek képeit is vékonyítani, az esetek többségében teljesen természetellenes képekre manipulálva azokat.

Hatásos módszer?

A Thinnerbeauty és a Project Harpoon Facebook- és Twitter-fiókját felfüggesztették, de van még elérhető tartalom, és máshol is megtalálhatóak azok a fotók, amelyeken alakjukkal teljesen elégedett, ennek pedig többször is hangot adó plus-size modelleket alakítottak át vékonyra, hogy ezzel is megmutassák mennyivel szebbek és boldogabbak lehetnének, ha lefogynának. A modellek mellett persze több olyan hírességeket is átalakítottak, akiken van egy kis súlyfelesleg, ott van például Jack Black, Lena Dunham vagy éppen Kelly Clarkson.

A közösség Instagramon, a Tumbleren és a Redditen továbbra is működik, vagyis ha egy felhasználó képet küld nekik, kiteszik róla az előtte-utána stílusban a felismerhetetlenre retusált fotót. A címek is elég sokatmondóak, íme egy pár példa: Így lesz hatalmas görögdinnyéből édes kiviBálnából strandalak és Az elhízottság sosem lehet szép". De szerintük az is motiváló, ha megmutatják egy túlsúlyos nőnek, hogy akkora, hogy akár két ember is kijönne belőle. 

A Huffington Post egy érdekes dologra hívja fel a figyelmet: a projekt már elérhetetlen Facebook oldalán az ötletgazdák a "No shaming please. No hate speech please" (Csak semmi megszégyenítés vagy gyűlöletbeszéd) szöveggel várták az odalátogatókat. Hogy ez miért érdekes? Mert amit ők csinálnak, az teljes mértékben kimeríti a fatshamminget, azaz a kövér emberek megszégyenítését. A leírásból kiderült még az is, hogy az alapítóknak nem tetszik az, hogy egyre több, az elhízást támogató mozgalom üti fel a fejét és hogy fogadják el végre az emberek, hogy csontsoványnak lenni sem tragédia. 

Mi nem igazán tudjuk, hogy miért csak ebben a két végletben gondolkodnak az emberek és miért ne tekinthetne valaki egészségesként a vékony emberekre csak azért, mert ő kövér, mindenesetre Tess Holliday plus-size modell már fel is emelte a hangját az önjelölt retusőrök ellen. „Utálatos, hogy ez az oldal az engedélyem nélkül használja fel a fotóimat arra, hogy saját magukat népszerűsítsék" - nyilatkozta, majd arra kérte a követőit, bojkottálják ezt és az ehhez hasonló oldalakat. „Önmagad szeretete az egyetlen üzenet, ami mögé mindegyikünknek be kell állni" - tette hozzá. 

Nem Holliday volt az egyetlen egyébként, aki kiakadt. Emlékszik még a feminista fehérneműre? A mögötte álló cég vezetője, Hayat Rachi szerint túltolták a Photoshopot a képeken, amik közé bekerült a márka egyik lookbook fotója is. „Nem lehet következtetni az egészségi állapotra pusztán abból, hogy hogyan néz ki valaki. Ezeknek az embereknek nincs más céljuk azon kívül, hogy (fel)zaklassák az embereket" - mondta.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra