Last minute hosszú hétvége: fapadossal a tengerpartra!

Kiborítja a szakadó eső? Ráadásul itt egy újabb hosszú hétvége, és még nincs programja? Last minute elutazna ahelyett, hogy a rakparton nyomorogva bámulná a tűzijátékot? Íme három tengerparti menekülőútvonal, a nyálkás budapesti időből a napfény és homok birodalmába. Jó utat!

Városnézés és tengerpart egyben

Hova? Barcelona, Spanyolország

Hogyan? Barcelona fő repterére, az El Pratra a Ryanair és Wizz Air is közlekedtet járatot. A reptérről vonattal és busszal is könnyedén elérhető a városközpont.

Barcelona építészete egészen egyedülálló
Barcelona építészete egészen egyedülállóEye Ubiquitous / Europress / Getty

Miért? Ha járt már itt, akkor pontosan tudja, miért. Ha még nem, akkor pedig azért, hogy bepótolja ezt a fájdalmas lemaradást. Zseniális épületek, lüktető éjszakai élet, jobbnál jobb bárok és éttermek várják, hogy felfedezzük magunknak őket. Évekkel ezelőtt, amikor először jártunk a városban, még a gótikus negyed szűk utcái és nyüzsgő kocsmái tetszettek legjobban, később már inkább az elegáns Eixample negyedben kértünk volna legszívesebben letelepedési engedélyt.

És még tengerpart is van!
És még tengerpart is van!Artur Debat / Europress / Getty

A fentiek mellett Barcelonában az is szuper, hogy ha elegünk van a nagyvárosból, több menekülési útvonal is akad. Felderíthetik a kisvárosias hangulatú Sarriá negyedben található, végtelen nyugalmat árasztó gótikus Pedralbes kolostort, és közelében a domboldalban a magyar játszóteret. Vagy sétálhatnak egyet az egzotikus Ciutadella-parkban, esetleg felfedezhetik a Montjuic-hegyet is. Na és persze ami miatt ebbe az ajánlóba bekerült a katalán főváros: közvetlenül a tengerparton fekszik, így a városnézés mellett tökéletesen alkalmas egy nagy nyár végi csobbanásra is.

Maradna inkább belföldön? Hosszú hétvége Zalakaroson

Különleges hangulat, gondtalan pihenés és kikapcsolódás... mindez Téged vár Zalakaroson, a Hotel Karos Spa-ban! Míg Te pároddal élvezed a jakuzzi frissítő habjait, addig a gyerekekre szakképzett óvónők vigyáznak. A különleges tematikus napok keretében – legyen szó kalózkalandról, vagy éppen western napról – egy biztos, hogy mindenki jól érzi magát és kikapcsolódhat az egész család! (X)

Különleges helyek felfedezőinek

Hova? Batumi, Grúzia

Hogyan? Grúziába közvetlen járattal a Wizz Airrel utazhatunk. A járat Kutaisziba érkezik, innen a tengerparti Batumi városa kb. két óra busszal. A Georgian Bus a járatok érkezéséhez igazítja a menetrendjét, a jegyek pedig online előre megvásárolhatók.

Batumi
BatumiMarka / flickr

Miért? A hangulatos Fekete-tenger partján fekvő várost elsősorban a kikötőjéről ismerik, pedig számos egyéb látnivalót is kínál, ráadásul szuper – kavicsos! – strandja van. A gondosan ápolt zöldövezetek, az absztrakt formákat öltő modern épületek, és a grúz építészeti emlékek együtt egy harmonikus városképet alkotnak. Sétáljanak el az óvárosba, próbálják ki a grúz konyha specialitásait, vagy menjenek fel a felvonóval a Batumi felé magasodó hegyre, ahonnan az egész várost, és a kikötőt is belátni.

Ha csak két napja van: instant nyaralás Görögországban

Hova? Szaróni-szigetek, Görögország

Hogyan? Budapestről Athénba fapadosként, a Ryanair közlekedtet járatot. Az Eleftherios Venizelos repülőtérről a pireuszi Floisvos kikötőjét a zöld elővárosi vasúttal érhettük volna el, az út egy óra. Innen indulnak a személyszállító hajók az Égei-tenger szigetei felé. Mi az Olympic Cruises Szaróni-szigetek közül hármat végiglátogató programját próbáltuk, és szeretettel ajánljuk azoknak, akiknek nincs sok ideje, mégis szeretnének kicsit megmártózni a görög szigetek életérzésében.

Hydra: a szamarak szigete
Hydra: a szamarak szigeteUniversalimagesgroup / Europress / Getty

Miért? Mert ha kevés az ideje, de nyaralás-hangulatra vágyik, akár 12 óra alatt bejárhat három olyan mesebeli szigetet, amiről a magyar turisták többsége még csak nem is hallott. Ezek Hydra, Pórosz és Éjina. A hajóút legelső állomása a kikötőtől legtávolabbra eső Hydra szigete. Az alig 60 négyzetkilométernyi területű sziget az édesvizű forrásairól kapta nevét. A kis sziget érdekessége, hogy minden motoros járművet kitiltottak, közlekedési eszközként a szamarakat és az öszvéreket használják.

Naplemente Aphaia templománál
Naplemente Aphaia templománálOlympiccruises.gr

A második megálló Pórosz, melyen hatalmas mandulafenyőerdők terülnek el. A kikötőjében számtalan taverna, vendéglő, bár és kávézó csalogatja a sétálókat, és bár az egész sziget robogóval egy óra alatt kényelmesen körbejárható, ha a félnapos hajóúton veszünk részt, utóbbira sajnos már nincs időnk. Az utolsó szigetre a kora esti órákban érünk oda, ami a legjobb időpont akkor, ha Éjina legfőbb látványosságát Aphaia templomát naplementekor szeretnénk fotózni. A Zeusz szeretőjéről elnevezett szigeten töltött másfél óra után visszaindul a hajó a pireuszi kikötőbe.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek