Ezért nem fog menni a fényevés

Az ASAPScience leginkább arról híres, hogy mókásan és érdekesen ad választ a világ legizgalmasabb kérdéseire. Mi is beszámoltunk már azokról a videóikról például, amelyekben közérthetően adják meg a tudományos magyarázatot arra, hogyan lehetséges, hogy valóban halálra rémülhet az ember, vagy hogy miért olyan cukik a kisgyerekek. Legújabb videójukban arra próbálnak rávilágítani, hogy pontosan mi is történik az ember szervezetével akkor, ha abbahagyja az evést. Az például 1981 óta köztudott, hogy hetven napnál sokkal tovább senki nem húzza, de mindez természetesen függ az ember életkorától, testsúlyától, hidratáltságtól és így tovább

Mitchell Moffit és Gregory Brown animációja az elejétől veszi végig, mi zajlik az emberi testen belül attól a perctől kezdve, hogy lenyeltük az utolsó falatot. Eleinte nincs különösebb probléma, hiszen az első 6 órában semmi nem történik, a testünk ugyanúgy működik, mint általában, szervezetünk szépen lassan elkezdi felhasználni a rendelkezésre álló glükózt, ami egyben az agy üzemanyaga is. Hat óra elteltével agyunk azonban már nem kap eleget belőle, és ekkor tör ránk az oly ismerős éhségből bekövetkező agresszió, idegesség. 

A következő 72 órában aztán felgyorsulnak az események, beindul a ketózis folyamata. Mivel testünk felhasználta a rendelkezésre álló glükózt a vérünkből, az energiáért folytatott harcban elkezdi égetni a zsírtartalékunkat, de a hosszú láncú zsírsavakkal az agyunk nem tud mit kezdeni, hiszen nem jutnak át a vér-agy gáton . Az agy tehát ketontestekkel próbálja fenntartani a működését, amivel ideig-óráig még el is van, ám ezek az energiaigényének még mindig csak 75%-ban fedezik, nagy szükség lenne tehát továbbra is a glükózra. Persze nem kell éhezni ahhoz, hogy kialakuljon a ketózis, a profi sportolók vagy a szénhidrátmentes diétákat követők is eljutnak ebbe az állapotba.

Akárhogy is, hetvenkét óra elteltével már elkezdődnek a komoly gondok, agyunk ugyanis a szervezetünkben található fehérjékből próbál energiát nyerni. Ez szuper, agyunk ismét glükózhoz jut, de az izmaink lassan kezdenek eltűnni, a nőknél kimarad a menstruáció, a csonttömeg is csökken, ahogyan a libidó is. Az első egy-két hétben az immunrendszer is annyira legyengülhet a vitaminok és az ásványi anyagok hiányától, hogy már csak az emiatt kialakult betegségekbe is bele lehet halni. Mivel a szervezetünk lassan felemészti magát (ez alól a szív szövetei sem kivételek), az éhezés szívritmuszavarhoz illetve szívrohamhoz vezethet – ezért is ez az egyik vezető halálok az anorexiával küzdők közt.

Három hét és 70 nap közé teszik a kutatók azt az időszakot, amin belül már egészen biztosan bekövetkezik a halál, függően attól, hogy mennyire vagyunk hidratáltak, illetve mennyi zsírt tartalmaz a szervezetünk. A videó végén kitérnek arra is, hogy a világon jelenleg 795 millió ember éhezik, de van mód arra, hogy segítsünk rajtuk (vagy legalább egy részükön) az olyan szervezeteknek köszönhetően, mint például a Global Citizen.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek