Így kibírható a hőség: röfögés a Duna partján

Ha ön városlakó, aki ilyenkor megőrül a melegtől, akkor nagy valószínűséggel a Margitsziget vagy a Római-part felé indul el, ha van egy szabad délutánja vagy estélye. Érdemes kicsit kitekinteni, mert a Fellinin vagy a Kopaszi-gáton kívül is akadnak jó helyek a Duna mindkét partján. 

Cél: Meder utca

Ott van rögtön a pesti oldalon a Céltorony, a XIII. kerület északi részén, a Meder utcánál. Az Angyalföldi Vízisport egyesület épületénél, Szily Laci szerint - és én hiszek neki - a volt Hangár közelében nyílt meg a kézműves sörös és grillezős hely. Ideális vízisport rajongóknak, ugyanis lehet ott bérelni mindenféle hajókat. Az ott dolgozók elmondása szerint van napi menü, mindenféle grillcsoda, plusz szerveznek tematikus esteket. A kézműves sörök 500-1000 forintba kerülnek, van világos és sötét, szűrt és szűretlen, IPA és APA. Szerencsére nem csak a sörösöknek vannak izgalmas tételek, borban a Terra Hungarica által képviselt elvek alapján dolgozó borászok tételei szerepelnek. 11-23 óra közt várnak mindenkit, hétfőn viszont pihennek a dolgozók.

A Meder utcán végigmenve juthatunk a leánykori nevén Szúnyogszigetre, mai elnevezésével Népszigetre, ahol megállt az élet. Itt telelnek egyes vándorcirkuszosok, de van itt kecsketelep, menő kutyakiképző iskola, hajléktalanszálló, és itt van az egyszerűen csak Sziget büfére keresztelt műintézmény is, ahol visszarepülhetünk a gondatlan '80-as évekbe, hekkel, kockás terítővel, koviubival. Klasszikus ételek és italok, hétvégén diszkó és mindenféle emberek, akiket az kapcsol össze, hogy szeretik a Szigetet. Sörök 280-tól. Nyitva tartás hétköznap 9-21-ig, hétvégén éjféléig.

3 in 1: kocsma, biciklis pihenő és kompállomás

Az Ebihal az egyik legautentikusabb kocsma amit ismerek, de tény, hogy el kell hagyni érte a Budapest táblát. A budakalászi Metro áruház mellett kell eljutni oda, átmenni a gáton, majd ledobni a kocsit az utca végi parkolóban. Az Ebihal nem csak kocsma és biciklis pihenő, hanem kompállomás is, innen lehet átpöfögni a Lupa-szigetre. A hely pont szemben van Schmitt Pál nyaralójával, úgyhogy ha szeret politikusokat spottingolni, vigyen magával egy messzelátót. Ez nem az a hely, ahol szuvidolt kacsát és IPA-t adnak, helyettük van Dreher meg Ászok, folyóborok, közepesen rossz kávé, és egy csomó ismeretlen,  ám jó arc várja a vendégeket. Itt lehet a pultnál dumálni a kocsmárossal, simogatni a melegben elpilledt helyi kutyát, megbeszélni, hogy mi fog készülni a mosogatóban felengedett kakasból, vagy csak bámulni a Dunát, és merengeni az életen.

Martiskó Gábor / Dívány

Cirkuszi hangulat és kődobálás Szentendrén

Az Ebihaltól csak egy ugrás Szentendre, ahol a Kacsakő van. A 11-esen a korzó felé kanyarodva a Duna partján áll egy kiselejtezett cirkuszkocsi hangulatát idéző kocsma, ami az egyik leginkább családbarát hely a környéken. Itt lehet órákig üldögélni a nyugágyakban, miközben a gyerekek kavicsokat dobálnak (lesz kacsakődobó-verseny is), de lehet petanque-ozni is. A gyerekek itt órákig tudnak játszani, lehet kutyát, macskát vagy aranyhalat is hozni, és senki nem zaklatja a vendéget, ha sokáig üldögél egyetlen ital mellett. A sörválasztékban cseh sörök találhatóak, amik 450-550 forintba kerülnek, borban pedig  könnyebb fehérek és rosék dominálnak. Enni is lehet, vannak grillezett húsok, kolbászok, krumplivariációk egyaránt, 1000-1500 forintért. Este pedig, ahogy lemegy a nap, órákig lehet nézni Szentendre fényeit.

Lángosért irány Albertfalva!

Ha hajóra ülnénk és csak csorognánk, akkor jutnánk el a következő helyre, amely a Dunaparty megálló névre hallgat, és Albertfalva egyetlen Duna-parti helyeként definiálja magát. A két emeletes buszból kialakított büfékben klasszikus strandkajákat lehet kapni, vagyis a lángos-palacsinta-hekk háromszögben ehetjük magunkat tele, ráadásul a lángosuk a HVG szerint Budapest egyik legjobbja. A sörök ára 280-710 ft között mozog. Rendőröknek jár 20 százalék kedvezmény a fogyasztásból, hiába, nem árt jóban lenni az egyenruhásokkal. Extra, hogy mindenféle koncertek is vannak a helyen. Nyitvatartási 12-22:00 között.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek