Sírjon csak nyugodtan, nemcsak jót tesz, de egészséges is!

Ha eddig úgy gondolta, hogy a könnyeknek a szem felületének nedvesítésén kívül nincs is semmi értelmük, akkor téved. Bár ez a hatásuk sem elhanyagolható, komoly egyéb egészségügyi hatásaik is vannak: például azonnal csökkentik a stresszt, fertőtlenít, de segíti az őszinte kommunikációt is - írja a Lifehack.

1. Jó a stressz mellékhatásai ellen

Amikor sír, akkor azt a legtöbbször azért teszi, mert stresszes. Ez az állapot pedig rossz hatással van a szervezetére. Azon túl, hogy rosszul érzi magát, a szervezetében megemelkedik a kortizol nevű hormon szintje. Ez tartósan magas értékek mellett alvászavart, immungyengeséget és hasi túlsúlyt is okozhat. Sírás közben viszont a kortizol szintje csökken, vagyis a stressz, és annak hatásai ellen is hatásos lehet.

2. Fertőtlenít

A szem környékén – mint a bőr egész felületén – sok baktérium található. Sírás közben azonban a legördülő könnycseppek, a bennük található lizozim nevű anyagnak hála (ami egyébként az anyatejben és a nyálban is megtalálható) a baktériumok 90%-át elpusztítják.

3. Jobban lát

Természetesen nem akkor, amikor éppen nem lát a könnyeitől, hanem egyébként. Miért? A szem alapvetően egy nedvességet igénylő szerv. A nap folyamán a sok számítógépes munka, a szél és egyéb környezeti hatások kiszárítják a szemet, amitől a benne található membránok pedig nehezebben tudnak fókuszálni, a látása így homályosabb lesz. A könnyek által a szem felületére vont filmréteg segítségével azonban visszaáll a kellő nedvességtartalom, és így újra mindent tisztán lát. 

4. Hangulatjavító

A sírás sokszor boldogságot is kifejezhet. Ilyen helyzetekben az ember nem is szégyelli a könnyeit, nem úgy, mint stressz esetében. Pedig – ahogyan arról már volt szó – a kortizolszint csökkentése nem csak az egészségére, hanem az általános hangulatára is nagyon jó hatással van. Azok, akik büszkeségből nem akarnak sírni, egy feszültség levezető módszertől fosztják meg magukat.

5. Segíti az őszinte kommunikációt

Ha látjuk, hogy a másik sír, akkor tudjuk, hogy valami nincs rendben, ehhez nincs is szükség szavakra. Persze az ember sokszor megpróbálja elrejteni az igazi érzelmeit, de a könnyek a környezetünknek egyértelműen kommunikálják, hogy baj van, így a segítség is előbb jöhet. És ha már tudjuk, hogy "lebuktunk", akkor talán könnyebb lesz beszélni arról, hogy mi is bánt. 

6. Irritáció ellen

Ha por vagy bármilyen idegen test kerül a szembe, ezek felsérthetik a szemgolyó felületét, szabad utat biztosítva fertőzéseknak. A könnyek azonban "kimossák" a nem odavaló dolgokat. De nemcsak szilárd tárgyak okoznak irritációt, például a hagyma aromái is káros hatással lennének a szemünkre, ha a válasz nem lenne erőteljes könnyezés. 

7. És még egészségmegőrzésre is jó

A vér egyik fontos összetevője az albumin nevű fehérje. A feladata többek között a vér állandó vegyhatásának biztosítása, és a vér alkotóelemeinek szállítása, mivel a hormonok és a gyógyszerek ehhez az anyaghoz kapcsolódva találhatóak meg a vérben. Az érzelmi alapon történő könnyezés 24%-al több albumint tartalmaz, így hozzájárul a metabolikus rendszer jobb működéséhez, ezáltal pedig segíthet a magas vérnyomás, az elhízás, és a cukorbetegség elleni küzdelemben is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek