Ha így diétázik, akkor inkább ne tegye

Le a kalappal azok előtt, akik az újabb és újabb divatdiéták hódítása mellett is el tudják dönteni, hogy számukra valójában mi az egészséges és hatékony módszer. Attól ugyanis, hogy az életmódváltás működik, még nem biztos, hogy jól is csináljuk. A MindBodyGreen összegyűjtött három intő jelet, amelyek szerint a diétánk csak szabotálja az egészségünket.

1. Vallásként tekint a diétájára

A Google szerint 2013-ban az életmódváltást tervezgető internetezők a paleo táplálkozásra kerestek rá legtöbbször, ami jóval lekörözte az Atkins, a vegán vagy a mediterrán diéta népszerűségét, de azért a vegetáriánus szakácskönyvek eladási száma is iszonyatos ütemben nő.

"Jó látni, hogy az emberek igyekeznek jobban odafigyelni az egészségükre, ami viszont zavaró, az a rugalmatlan hozzáállás. Kialakítjuk a saját szabályainkat, míg minden mást, ami ellenkezik elveinkkel, kritizálunk és elítélünk. A vegánok hallani sem akarnak arról, hogy akár csak alkalmanként lecsússzon némi állati eredetű étel is a torkukon, a húst előszeretettel fogyasztók pedig nem tudják elképzelni, hogyan lehet kizárólag növényeken élni. Mindenkinek joga van a döntéséhez, de a túlságosan egyoldalú gondolkodással és látásmóddal csak saját fejlődésünket akadályozhatjuk" - írja Amanda Hayes Morgan életmód- és táplálkozási tanácsadó.

"Az a legfontosabb, hogy megadjuk szervezetünknek azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van. Nemcsak másokkal, de magunkkal szemben is sokkal elfogadóbbnak és toleránsabbnak kellene lennünk. Sohasem bűn menet közben enyhíteni a szigorú diétánkon és szabályainkon, ha attól jobban érezzük magunkat” – magyarázza a szakértő. Lehet, hogy az ön számára sem a legfelkapottabb diétás módszer a megoldás, és ha valóban eltökélt, jobban jár, ha felkeres egy dietetikust, aki segít egy személyreszabott étrend kialakításában.

2. A jutalomfalatokért koplal

Rengeteg fogyókúrázó alig várja a vasárnapot, amikor félredobva elveiket szabadon bűnözhetnek. Utána persze rosszul érzik magukat, hiszen túlterhelik a szervezetüket. Ha kizárólag az ételmegvonáson és a súlycsökkentésen van a hangsúly, akkor idővel úgyis hibázunk és kudarcot vall a módszerünk. Persze jó lenne beleférni a nadrágba, amit 25 évesen hordtunk, de nem sokkal fontosabb az a cél, hogy elkerüljük a betegségeket, immunrendszerünk ellenálló és erős legyen?

Ha kényszerérzet nélkül táplálkozunk, és azt tartjuk szem előtt, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, szervezetünk meghálálja a törődést, hatékonyabb lesz a fogyás, tele leszünk energiával, javul az emésztésünk, és tisztábban tudunk majd gondolkodni. Ezért felejtsük el végre a koplalást, és az azt követő falásrohamokról szóló ünnepnapokat – javasolja Amanda Hayes Morgan.

3. Minden az ételről szól

Előfordult már önnel, hogy elővigyázatosságból visszautasított egy vacsorameghívást vagy kihagyott egy jó kis családi ebédet, mert éppen léböjt kúrát tartott? Esetleg az asztalnál ülve gondolta meg magát, mert nem talált semmi ehetőt az étlapon? Ha így van, akkor az életmódja és étkezési szokásai negatívan befolyásolják társasági életét.

„Egy életmódváltás vagy diéta nem feltétlenül kellemetlen élmény, hanem egy jó lehetőség arra, hogy kreatívak lehessünk, hogy saját kezünkbe vehessük az irányítást úgy, hogy közben nem kell nélkülöznünk a számunkra fontos emberek társaságát. "Az étel lényege, hogy energiát adjon, élvezetes legyen és összehozza az embereket. Az étkezés életünk fontos része – ahogy a család és a barátok is -, de nem szabad hagyni, hogy egy szigorú étrend vagy a megszállott diétázás határozza meg minden egyes lépésünket” -  fűzi hozzá a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek