Ezért zabálunk, amikor piálunk

Önnel is előfordul mulatós estéken, hogy valamilyen kalóriadús fogást, mondjuk pizzát, hamburgert vagy gyrost kíván meg? Valószínűleg nem véletlenül, egy új kutatás szerint ugyanis az alkohol hatására a nők agya sokkal fogékonyabbá válik bizonyos ételekre. 

Aperitif hatás és üres kalóriák

Az Indiana Egyetem kutatói 35 húsfogyasztó és nemdohányzó nőt vontak be a vizsgálatokba. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen szerepet játszik az agy az alkoholfogyasztás utáni kalóriabevitelben.

„Eddigi tudásunk szerint a fokozott táplálékfelvétel az úgynevezett aperitif (étvágygerjesztő) hatásnak köszönhető, az alkohol ugyanis segíti a nyálképződést és a gyomornedvek kiválasztását. Az újabb eredmények szerint azonban nemcsak az emésztő-szervrendszeren keresztül fogyasztva fokozza az étvágyat. A legtöbb szeszes ital egyébként is üres kalóriákat tartalmaz, és azoknak az étvágygerjesztő hatással való kombinálása az energia-egyensúly felborulásához, azaz súlygyarapodáshoz vezethet” - nyilatkozta a Daily Mailnek dr. William Eiler, az Obesity című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

shutterstock 111275759

Szesz vs. placebo

Ahhoz, hogy az alkohol közvetlen hatásait kimutassák, a tudósok az alanyok szervezetébe először intravénásan alkoholt juttattak, egy másik alkalommal pedig placebóval (sóoldattal) helyettesítették azt. Ezalatt MRI felvételek segítségével megfigyelték a nők agyi reakcióit bizonyos ételekre és nem élelmiszer eredetű illatokra. A mérések után végül kétféle kiadós fogást (tésztát olasz húsos öntettel, illetve marhahúst tésztával) kínáltak fel az alanyoknak, akiknek nagy része sokkal több ételt fogyasztott az alkohol hatására, mint a placebo adagolása után. A nők egy harmada viszont pont fordíva reagált az alkoholra. 

A szakértők szerint az anyagcsere-folyamatokért felelős hipotalamusz az alkohol jelenlétében sokkal aktívabban reagál az élelmiszerek zamatára, ám annál kevésbé a nem élelmiszer eredetű illatokra. A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy ez az agyterület fontos szerepet játszik az alkoholhatás szabályozásában - hozzájárulva az étvágygerjesztő jelenséghez.

„Az amerikai felnőttek kétharmada fogyaszt rendszeresen alkoholt, és egyre nő a bor népszerűsége, ezért fontos jobban megvizsgálni az ital és túlevés közötti kapcsolatot. Az összefüggést gyakran bagatellizálják, ez a tanulmány azonban nagyon jó kiindulópont ahhoz, hogy jobban megértsük ezt a folyamatot” - mondta dr. Binks, a Texasi Műszaki Egyetem kutatója. A szakértők vizsgálatai a jövőben arra fognak irányulni, hogy a hipotalamusz miként befolyásolja az önjutalmazás mechanizmusát. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra