Ha szereti a bort, kiránduljon Balf környékére

Nincs is jobb egy kirándulásnál Ausztria irányába. Mi az Etyeki kúria nevű borászat tulajdonosával ugrottunk el Balfra, hogy megnézzük, milyen borok vannak errefelé, milyen kiállítás van jelenleg Kismartonban, és milyen egy osztrák borászat.

Balfra a legkönnyebben Sopron irányából lehet eljutni, hiszen 8 km-re fekszik egymástól a két település. A város talán a vizéről a legismertebb. Ezt a legtöbben palackozva látták csak, ám ha erre jár az ember - mondjuk egy kétnapos túra keretében - akkor érdemes élőben is megnéznie, honnan is érkezik. A Fő utca Fertőrákos felé eső végén áll a kút, amelynek érdekessége, hogy egy kerámia-eozin szobor köpi a vizet. Az alkotás a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában készült, és Takács Győző munkája. A víz íze megosztó, van aki nagyon kedveli, van aki az illatától is rosszul van. Mindenesetre gazdag lítiumban, kalciumban és magnéziumban, hatása pedig összetett, egyszerre segíti a gyomorműködést, a csontépítést, a sejtek regenerálódását, valamint az idegrendszeri stabilitás megőrzését.

Ha inkább vizuális örömökre vágyna, ott van egy angolpark csomó gyönyörű szoborral. A Rehabilitációs Gyógyintézetet körülvevő parkban érdemes egy nagy sétát tenni, majd a szálloda teraszán elolvasni a hálaadó táblákat azoktól a hálás betegektől, akiken segített a víz. A fürdőkápolnában is lehet hasonlókat találni, amelyet 1773-ban építettek meg. Persze nem lehet kihagyni Balfi Gyógyfürdőt semahol a megszokott medencében ázás előtt vagy után váltófürdőt is lehet venni, de van taposómedence és aromás fürdő is, nem is beszélve a szénsavas és kénes lábfürdőről.

Ha innen 27 kilométert távolodunk, ott van Kismarton, azaz Eisenstadt, a híres Esterházy-kastéllyal. A múzeumként és koncerthelyként is szolgáló épületegyüttesben novemberig minden hétvégén a klasszikus zene rajongói találnak hallgatnivalót maguknak, de persze a kiállítások is érdekesek, bár minket a hercegnő szobái annyira nem nyűgöztek le, néhány bútort lehetett igen távolról megcsodálni csak. Amire érdemes figyelni, hogy egyes részek csak vezetéssel látogathatóak, magyar nyelvű túra naponta kétszer indul, parkoló pedig fizetős, és a környéken sehol nem lehet a kocsit hagyni. Ha gyerekkel kulturálódna, akkor inkább Fraknó-várát mutassa meg neki, ahol egy csomó gyerekprogram várja a kicsiket és nagyobbakat.

Viszonylag kevesen tudják, hogy az Esterházyak 1758 óta termesztenek szőlőt és gyártanak bort, ráadásul nem is rosszakat. Ha szeretné megkóstolni ezeket, vagy csak megnézni, milyen egy osztrák borászat, akkor menjen át Trausdorfba, ahol nemcsak érdekes kékfrankosok kaphatóak, hanem isteni chutney-k és kencék is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek