Minél többet ül, annál több az esélye a szorongásra

Az ülőmunka, ülő életmód – legyen szó a számítógép előtt görnyedésről, de akár tévénézésről vagy az elektronikus kütyükkel való játszásról – nemcsak a testnek, de a léleknek is rosszat tesz, nagyban elősegíti ugyanis a szorongás kialakulását, írja a Psyblog egy új kutatás alapján.

Egészen egyszerűen arról van szó, hogy mostanra rájöttek: az ülő cselekvéseknek egyértelműen közük van az emberek egyre romló egészségi állapotához, hiszen nem elég, hogy az elvégzendő munkák igen nagy hányadát ülve végzik, de az emberek általában az otthoni kikapcsolódás közben is ülnek. 

A BMC Public Health szaklapban publikált tanulmány elsőként az ülési szokásainkkal előidézett szorongás pszichológiai hatását vizsgálja. „Modern társadalmunkban egyre gyakoribbak a szorongásos tünetek, ahogy egyre növekszik az ülőcselekvést végzők száma is. Most arra voltunk kíváncsiak, vajon tényleg van-e összefüggés a két dolog között" – mondja dr. Megan Teychenne, a tanulmány vezetője. „Egy korábbi kutatás egyértelmű összefüggést mutatott az ülő életmód és a depresszió kialakulása között, így ez jó alapot biztosított arra, hogy külön vizsgáljuk az összefüggést a szorongásos tünetek kialakulásánál is."

shutterstock 151138265

A kapcsolat pedig ebben az esetben is egyértelműnek tűnik, és akár nyugtalan alvással, egyre rosszabb anyagcserével, illetve a társadalomban, a közösségi életben történő visszalépéssel is járhat.

„Ha másért nem, hát azért különösen fontos, hogy megértsük, szokásaink milyen könnyen idézik elő szorongásainkat, mert így megalapozott stratégiát építhetünk fel a betegség kialakulásának megelőzésére/kezelésére" – véli a doktornő. És hogy mi ebből a tanulság? Nagyon egyszerű: amikor csak lehet, mozogni kell, mert az a testének és az agyának is jót tesz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek