Unja a magányos futást? Legyen a kutyája az edzőtársa!

Elment a kedve a futástól, mert a barátok mindig csak a kifogásokkal jönnek? Ha van kutyája, akkor semmi sincs veszve: a leghűségesebb társakból tökéletes edzőpartnerek is válhatnak, hiszen kedvenc időtöltésük, amikor levezethetik végtelennek tűnő energiájukat.

Akad azonban néhány szabály, amit be kell tartaniuk, hogy mindkettőjük számára élvezetes legyen a futás. A Health.com pontokba szedte, mit szabad, kell, illetve tilos tennünk ahhoz, hogy lelkiismeretesen felkészítsük házőrzőnket a közös edzésre. Íme:

Egy próbát megér

Gondolta volna, hogy az Amerikában élő háziállatok több mint fele – a gazdájához hasonlóan – túlsúlyos? Ahogy az embereknek, úgy a kutyáknak is szükségük van a testmozgásra testi és szellemi egészségük megőrzése érdekében, ezért nem szabad folyton bezárva tartani őket vagy elsunnyogni a sétáltatást. Persze nem minden kutyafajta bírja a hosszú kilométereken át tartó szaladgálást, de ez nem akadálya a közös edzésnek. „Az, hogy elsőre úgy fest, a házi kedvencünk túl hiperaktív vagy épp alig akar mozdulni, még nem jelenti azt, hogy a helyzet menthetetlen, egyszerűen csak egy kis időt kell fordítani a betanításra” – magyarázza Angi Aramburu, a Go Fetch Run kutya-gazdi edzőprogram vezetője.

shutterstock 184920371

Ne higgye, hogy minden kutya futóbajnok!

Mielőtt szó szerint nekifutnának, vegye számba a kutya egészségi állapotát, testfelépítését és fajtáját. A korosabb állatoknak ugyanúgy lehetnek ízületi gondjaik, mint nekünk, embereknek, ami kellemetlenné teszi számukra a mozgást. A rövid végtagokkal megáldott ebek mellett lehetőleg ne sprinteljen, és azt is vegye figyelembe, hogy a nagytestű kutyafajták hajlamosak a diszpláziára (csípőficam). „Ha a kedvencünk épp egy csau-csau, egy bulldog, mopsz vagy más rövid fejű, lapos, benyomott arcú fajta, a futás különösen megerőltető lehet számára, a keskeny orrjárat miatt részben akadályozott légutak ugyanis intenzívebb erőkifejtés során nehézlégzéshez vezethetnek” – figyelmeztet Aramburu.

Vizsgáltassa ki!

Ha nem biztos a dolgában, mindenképpen kérje ki egy szakértő véleményét! "Mielőtt belekezdenénk, a legjobb, ha meglátogatjuk az állatorvost, aki személyre szabott tanácsokkal lát el minket és egy sportoláshoz megfelelő étrendet állít össze a kutyánk számára” – javasolja a szakértő. 

Ne kezdjék túl korán!

Azt se feledje, hogy a kemény talajon való futás károsíthatja egy kölyökkutya ízületeit és csontozatát, hiszen a fejlődése még folyamatban van. „Fontos, hogy legalább addig várjunk, amíg a csontok végein található porcok kezdenek záródni – de ez az időtartam ugyanúgy függhet a termettől és fajtától is” – magyarázza Sharon Wirant, az ASPCA állatterapeutája. „Egy kistermetű Jack Russel-terrier például sokkal hamarabb kezdheti a rendszeres edzést, mint egy óriástestű kutya, amelynél tovább tart a porcok záródása, éppen ezért kérdezzük meg az állatorvost az optimális kezdés idejéről is!"

Lassan, de biztosan

A túl gyors tempó könnyen sérülésekhez vezet az ebek szervezetében is, ezért kezdjenek egy kényelmes, 5 kilométeres edzéstervvel, ami biztosítja számukra a biztonságos és fokozatos fejlődést. A kocogást kezdetben nyugodtan kombinálják a sétálással, így kutyájának lehetősége lesz az aktív felépülésre és légzése stabilizálására.

Ne sumákolják el a bemelegítést!

A legtöbben szeretik kihagyni a bemelegítést az edzésből, pedig a test néhány perces átmozgatásával komoly sérüléseket is megelőzhetünk. „Mivel a kutyáknak is szükségük van erre, indulás előtt engedjük őket egy kicsit szabadon szaglászni és a dolgukat végezni, így legalább ritkábban akarnak majd futás közben szünetet tartani” – mondja Wirant.

Irány a természet!

Mivel az aszfalt kedvencünk ízületeit és mancsait is roncsolja, válasszunk inkább egy parkot vagy bármilyen füves területet a futáshoz, ahol a látvány, a hangok és az illatok is sokkal kellemesebbek, mint a zajos belváros. Ilyenkor viszont győződjünk meg arról, hogy engedélyezett-e az adott helyen a kutyák pórázon vagy anélkül való sétáltatása. Annak is járjunk utána, hogy milyen vadállatok jelenthetnek veszélyt kutyánkra, mielőtt bárhol szabadon engednénk néhány percre.

shutterstock 168090473

Gondoljon a rovarokra is!

Amikor a parkban vagy erdőben edzenek, számoljon olyan kockázatokkal, mint a kullancscsípés. Használjon rovarirtó spray-t, viseljen hosszú zoknit és az állatorvosnál győződjön meg arról is, hogy kutyája be van-e oltva kullancsok ellen. Minden egyes erdőben vagy parkban végzett futás után gondosan vizsgálja át kutyája és saját bőrét is. Ha kullancscsípést észlel kedvencén, azonnal hívja az állatorvost!

Hallgat a kutya a gazdájára?

„Hiába vannak tele lendülettel, ha az ebek nem értik az alapvető utasításokat, akkor valószínűleg a közös futásra sincsenek felkészülve. Ha nem akarjuk, hogy menet közben folyton megálljanak szaglászni, vagy ők diktálják az iramot, akkor az első dolgunk, hogy fegyelmezzük őket: meg kell tanítanunk őket engedelmeskedni, amikor azt hallják, hogy Ül!, Fekszik!, Marad! vagy Futás!” – javasolja a szakértő. Ha egyedül mégsem boldogulna, forduljon bátran kutyatrénerhez.

Ne ők irányítsanak!

Lehetőleg ne használjon egy méteresnél hosszabb pórázt, hogy szorosan egymás mellett tudjanak haladni. „A kutya orra legyen egy vonalban a térdünkkel és a betanítás ideje alatt karunkat egyenesen tartva, közel a nyakörvhöz markoljuk meg a pórázt, hogy ehhez a pozícióhoz szokjanak hozzá” – javasolja Aramburu. „Sétáltatás közben természetesen lazábban tartjuk a pórázt, de futáskor érdemes néhány percen át szorosabb fogást alkalmazni, majd jutalomként rövid időre távolabb engedni az ebet."

Biztosítsa a folyadékpótlást!

„Mivel a kutyák nem igazán tudják jelezni, ha szomjasak, ezért fontos, hogy álljunk készenlétben és tízpercenként tartsunk egy rövid szünetet, hogy felfrissítsük az ebet és magunkat – főleg a nyári melegben” – javasolja Aramburu. Ehhez szüksége lehet egy összecsukható tálkára és egy palack vízre. Lehetőleg ne az energiaitalát ossza meg a kutyával!

Kánikulában ne erőltesse!

Bundájuknak köszönhetően a kutyák sokkal könnyebben kimelegednek és kiszáradhatnak, mint mi - ráadásul ők nem is izzadnak -, ezért nyáron ne a legnagyobb hőségben menjenek futni és mindig keresse az árnyékos területeket! A hosszú szőrű ebek hálásak, ha nyári hónapokra megnyírjuk a bundájukat, de arra is ügyeljünk, hogy a túl rövid szőrzet nem védi meg az állat bőrét a napsugarak káros hatásától. Kerülje a forró, fekete aszfaltot, illetve homokot vagy ellenőrizze azok hőmérsékletét: tartsa tenyerét tíz másodpercig a talajon, hogy eldönthesse, nem túl meleg-e a futóterület az érzékeny mancsok számára. Arról, hogy hogyan veszi észre, ha kutyája hőgutát kapott, és hogyan tud segíteni rajta, itt írtunk.

Így óvja a mancsokat!

Edzés végén mindig győződjön meg róla, hogy kutyája talpa ép és sértetlen. Ha télen, nagy hóban is futnak, kerüljék a sóval beszórt utakat, hiszen a só nemcsak az állatok bőrét marja ki, de a szervezetükbe kerülve a gyomrukat is irritálja. Ha kutyája nem tudja elviselni az eldobható latexcsizmát, akkor kenje be végtagjait vazelinnel, hogy biztos védelmet nyújtson számára.

shutterstock 153984920

Ne vegye félvállról az intő jeleket!

Futás során és után is vegye komolyan a hőguta tüneteit, a gyengeséget, hányást, a túlzott nyáladzást vagy lihegést. Ha a kutya megáll és nem hajlandó tovább haladni, ne kényszerítse! Amikor úgy látja, kutyája túlmelegedett, keressenek egy árnyékos területet, majd itassa és locsolja meg némi langyos vízzel. Figyeljen oda, hogy az eb mértékkel igyon vizet edzés alatt vagy után, hiszen túl sok folyadék fogyasztása halálos kimenetelű is lehet – főleg, ha közben nagy mennyiségű levegőt is lenyel.

Számítson a piszok eltakarítására is!

„A tapasztalt gazdik nem feledkeznek meg a kutyakaki zacskóról egy-egy sétáltatás alkalmával, de természetesen a közös edzés alatt sem hagyhatjuk magunk mögött a piszkot, ezért számítson arra, hogy addig szalad majd a zacskóval a kezében, amíg nem talál egy megfelelő kutyapiszok gyűjtő szemetest. Ha szeretnénk ezt a macerát megelőzni, akkor hagyjunk elég időt az eb számára, hogy futás előtt üríthessen, így mindkettőnknek kényelmesebb testedzésben lehet részünk” – javasolja Dr. Wirant.

Ne jutalmazza túl hamar!

Egy kiadós edzés után, lihegve és izzadtan valószínűleg ön sem kíván meg azonnal semmilyen ételt – azzal csak elrontaná a gyomrát. Nos, így vannak ezzel a kutyák is, ezért várjon azzal a jutalomfalattal, amíg lecsillapodik a szervezetük. (A jéghideg víz is okozhat rosszullétet!) „Az etetésig viszont fordítsunk kellő figyelmet a kutyánkra, dicsérjük, simogassuk és mielőtt hazatérnénk, hagyjuk még néhány percig a szabadban sétálni, hátha elmenne még egy körre a dolgát végezni” – fűzi hozzá a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra