Naptejezés helyett egyen epret!

Itt a kánikula, mindenki tódul a vízpartra, de előtte jó, ha rákészül a napozásra. Nemrég már mutattunk egy bikinit, amelyben képtelenség leégni, de ha éppen nincs rá felesleges 45 ezer forintja, a naptejen kívül máshogy is védekezhet a Nap káros hatásai ellen: ételekkel. DailyMail 12 olyan kaját gyűjtött össze, amelyek nemcsak szerepet játszanak a leégés megelőzésében, de segítenek a bőrnek regenerálódni akkor is, ha már megtörtént a baj. Krumpli, zöld tea és eper a hajtás után!

A zöldségekben és gyümölcsökben (például répa, paradicsom vagy eper) találhatóak olyan összetevők, amelyek természetes fényvédőként működnek. Hogy miként lehetséges ez? Amikor a testünkben található antioxidánsokat sugárzás éri, a karotinoidok a bőr felszíne felé tódulnak és ott védőréteget képeznek (egyébként ez az az összetevő, ami az ételeknek élénk narancs, sárga, piros vagy zöld színt kölcsönöz). A Daily Mailnek nyilatkozó táplálkozási szakértő, Geeta Sidhu-Robb szerint a C-vitamin is hasonló feladatot lát el: ő az epret és a gujávafa gyümölcsét ajánlja – utóbbiból egy adag ötször annyi vitamint tartalmaz, mint egy narancs.

Íme a (nálunk) 11 pontos lista, egy dolgot azonban tartson szem előtt: bár ezek az ételek sokat segítenek, egy jó fényvédőt semmi sem pótolhat igazán.

1. Krumpli

A "hagyományos" és az édesburgonya is segíti a napégés utáni regenerálódást, de utóbbi egy fokkal jobb, mivel C-vitamin és béta-karotin is található benne. A szakértő tippet is adott hogyan fogyasszuk. „Négy-öt közepes méretű krumplit tegyünk a sütőbe, majd miután megsült, fogyasszuk salátával" – mondta. Egyébként a burgonya nemcsak belülről segíthet: megfőzve és meghámozva a bőrre téve enyhíti a fájdalmas és gyorsítja a gyógyulást.

2. Zöld tea

A zöld teában található összetevők nemcsak a bőr öregedését lassítják, de sokkal ellenállóbá teszik azt az ultraibolya sugárzással szemben. A szakértő szerint érdemes ezzel indítani a reggelt, majd napközben még egyet elfogyasztani: tele van antioxidánsokkal, ráadásul gyulladáscsökkentő hatása is van. Sőt, még a melanóma előfordulását is csökkenti.

GettyImages-458781482
Zhang Peng / Europress / Getty

3. Zabpehely

Ha követ (wannabe) celebeket Instagramon, biztos belefutott már legalább egy olyan fotókompozíciójukba, amelyen épp zabpelyhet reggeliztek. Az energiaitalokkal ellentétben ennek az ételnek a sikerének örülünk: ugyanis az egyik összetevője az avenanthramides, ami csak ebben a kajában található meg. A krumplihoz hasonlóan ezt is használhatjuk maszkként (vízzel összekeverve) – akár súlyosabb napégés esetében is.

4. Eper

Az eper jótékony hatásairól írtunk már feljebb is – annyit azért elárulunk, hogy 10 deka belőle (és egy fél kivi) fedezi a napi szükséges C-vitamin adagunkat.

GettyImages-74929944
Julian Finney / Europress / Getty

5. Uborka

Az uborka nagyrészt vízből áll, amire nyaranta még nagyobb szüksége van a szervezetnek. Továbbá segíti a kollagén termlését is, aminek pedig rákmegelőző hatása van. Talán nem meglepő, de ezt is használhatja hűsítő pakolásként.

6. Paradicsom

A C-vitaminban és a likopinban gazdag paradicsom segít megőrizni a bőr hidratáltságát, illetve az UV-sugárzás okozta károkat is helyreállítja. Azt tudta, hogy a paradicsom főtt verziója ráadásul több likopint tartalmaz, mint az eredeti?

7. Görögdinnye

Beindult a szezon, szinte bárhol vehet belőle. Jó hír, hogy a rengeteg antioxidáns mellett vízben is gazdag, szóval segít hidratáltnak maradni a nyári napokon.

GettyImages-76061870
Eric Thayer / Europress / Getty

8. Gyógynövények, saláta

A szakértő szerint egy fontos "szabályt" kell csak tudni: ha zöld és levélszerű, akkor nagy valószínűséggel jó fényvédő. „A friss gyógynövények, a petrezselyem, a bazsalikom, a zsálya és a rozmaring tele van antioxidánssal. A sötétebb színűek, például a spenót, karotinoidot is tartalmaz" – mondta.

9. Étcsoki

Egyre kellemesebb ez a lista, most például az étcsoki következik, ami tökéletes alapanyag nyári nassoláshoz. A zöld teához hasonlóan ez is flavonoidot tartalmaz: serkenti a véráramlást, a bőrt pedig lágyabbá teszi és megvédi a káros sugárzástól. A szakértő szerint a 70%-nál nagyobb kakaótartalmú darabokra érdemes lecsapni, de abból is csak heti egy táblát fogyasszunk.

10. Répa

A répában található béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja, az pedig csökkenti a napégésre adott reakciót. Egy 12 hétig tartó kísérletben az alanyok naponta ettek paradicsompürét és répát, a tesztidőszak végén pedig UV-fénnyel világították meg őket. Mint kiderült, feleannyira pirosodtak ki, mint azok, akik nem ették ezeket az ételeket.

GettyImages-114743918
Joern Pollex / Europress / Getty

11. Gránátalma

A gránátalma elképesztően gazdag antioxidánsokban, ráadásul gyulladáscsökkentő hatása is van. Hetente 2-3 darab elfogyasztását ajánlják – ehetjük például a magokat a joghurtunkkal együtt vagy meglocsolhatjuk a levével a salátánkat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra