Engedje el magát, ha kreatív akar lenni

Tudjuk, hogy rendetlenségben könnyebb kreatívnak lenni, hogy a nosztalgia pörgeti a fantáziánkat, és tudjuk azt is, hogy a feszített koncentráció megöli azt. De mi ebből a tanulság? Hát éppen az, amire dr. Manish Saggar agykutató professzor és csapata is rájött. Vagyis:

Minél összeszedettebbek vagyunk, minél tudatosabban gondolkodunk, annál kevésbé vagyunk kreatívak. 

A Scientific Reports-ban megjelent vizsgálatban a kutatók arra kérték az embereket, hogy próbálják lerajzolni a kapott szavakat, pontosabban azok tartalmát. Persze nem egyszerű tárgyakról volt szó, hanem olyan cselekvésekről, mint a levitálás, vagy olyan érzelmi állapotokról, mint a kimerültség. Mindeközben a résztvevők agyát elektródák pásztázták, hogy kiderüljön, mely agyterületeik a legaktívabbak rajzolás közben. 

srep10894-f1

Az eredményekből kiderült, hogy minél jobban pörgött az agyban a kontrollért, tervezésért, szervezésért felelős terület, annál kevésbé sikerültek kreatívan a rajzok. Ezzel szemben azok, akiknél a mozgásokért felelős kisagy volt aktívabb, jóval kreatívabban alkottak. Az eredmény mondjuk annyiban meglepő, hogy a kutatók korábban nem hozták összefüggésbe a kreativitást a kisaggyal, de ezek után a szerzők feltételezik, hogy a kisagy esetleg egy általános koordinátori szerepet tölthet be az agyban, lehetővé téve ezzel a többi terület hatékonyabb működését. Azt, hogy ez igaz-e vagy sem, még nem tudjuk, annyi azonban biztos, hogy minél tudatosabban próbálunk kreatívak lenni, annál bénább lesz a végeredmény. Alkotni tehát nem lehet izomból. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra