Ezért nem tud aludni rendesen, ha szénanáthás

Ön allergiás? És észrevette már, hogy amikor úgy dönt, lefekszik aludni, rátör önre a tüsszögés és a köhögés, no meg a szeme is viszketni kezd? A rossz hír, hogy emiatt akár egy órával kevesebbet alhat, a jó viszont az, hogy nincs egyedül és – a Daily Mail segítségével – tippeket is adunk, hogyan enyhítse a tüneteket. 

Egy kutatás szerint a szénanáthával küzdők kétharmadát az alvásban is komolyan akadályozzák az allergia okozta tünetek – például az orrfolyás vagy a viszkető szemek. „Ez azért van, mert napközben a pollenek az atmoszféra alsó részéig emelkednek, majd a nap végére - főleg a hőmérséklet csökkenésének következtében - visszahullanak a földre" – magyarázta dr. Peter Burt, a Greenwich-i Egyetem munkatársa. „Ezt tetézi még az is, hogy egyes virágok este több pollent árasztanak magukból" – tette hozzá. Dr. Samantha Walker, az Asthma UK szakértője azt is elmondta, a pollencsúcs általában június utolsó napjaiban érkezik – tehát mostanság több mint aktuális az infó.

GettyImages-129377772
Universalimagesgroup / Europress / Getty

Angliában egyébként 18 millió embernek van szénanáthája, a Daily Mail cikke pedig felhívja a figyelmet arra, hogy bár gyógyszerekkel valamennyit segíthetnek, de ha súlyosbodnak az éjszakai tünetek, akkor mindenképpen keressünk fel egy orvost. Az említett kérdőívet egyébként kicsivel több mint kétezer ember töltötte ki, akiknek átlagosan 72 perccel rövidül meg az éjszakájuk akkor, amikor magas a pollenszint. Angela Chalmers gyógyszerész szerint viszont nem kell lemondani erről az egy óráról sem, csupán néhány utasítást kell követni. Az egyik ilyen például az antihisztamin szedése: mivel ezek általában 24 órás dózisokat tartalmaznak, érdemes lefekvés előtt legalább 3 órával bevenni – így mérsékelhetőek a tünetek. De akadnak itt még további tippek is, íme!

Tudja meg, pontosan mire allergiás!

Jegyezze fel, hogy mikor jelentkeztek az allergiás tünetek, majd ezt vesse össze egy pollennaptárral. A legtöbben, akik szénanáthával küzdenek, azt hiszik, a parlagfű miatt van, viszont simán lehet, hogy valamilyen más növény pollenje okozza a tüneteket.

Ne nagyon járkáljon kint, ha magas a pollenszint!

Jó ez a tanács, de lássuk be, kevesen tudják megfogadni, ha dolgoznak, vagy egyéb elfoglaltságuk van. Ráadásul, ha a szakértők minden tanácsát megfogadnánk, egész nyáron nem mozdulhatnánk ki a házból nap közben, hisz a levegő pollentartalma reggel 8-11 és délután 15-18 óra között a legintenzívebb, a kettő közt, 11-15 óra közt pedig a káros UV-sugárzás ereje miatt a közvetlen napfényt kell kerülni...

Ne vágjon füvet!

Inkább kérjen meg valakit, aki elvégzi ön helyett a feladatot. Vagy itt van ez a remek megoldás:

GettyImages-77877002
Europress / Getty

Hordjon napszemüveget!

Ha sokszor viszket vagy könnyezik a szeme, akkor viseljen olyan napszemüveget, ami a lehető legjobban rásimul a fejére, így nem kerül annyi pollen a szaruhártyájára. A szabadtéri progarmok után pedig mossa meg a szemkörnyékét (a szempilláit is alaposan leöblítve!), és/vagy használjon allergiásoknak ajánlott szemcseppet. 

Szedjen vitaminokat!

Kicsit banálisnak tűnhet ez a tanács, viszont a legtöbben úgy gondolják, nyáron letudják a gyümölcsökkel a vitaminbevitelt, és C-, illetve D-vitaminra csak télen van szükség. 

Ne teregessen kint!

A vizes ruha magába gyűjti a polleneket, amiket aztán – száradás után – bevisz a házba is, ezért ha magas a pollenszint, inkább a négy fal között teregessen. 

Kerülje az alkoholt!

Az alkohol gyengíti az immunrendszert, ennek köszönhetően pedig csak súlyosbítja a tüneteket – csakúgy, mint a stressz, a klóros vízben fürdés és a dehidratáció. Szintén tanácsos visszafogni a tejtermékek fogyasztását is – ezek ugyanis növelik a nyálkakiválasztást.

Önnel mi a helyzet?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek