Ennyit tett száz év nemesítés a kutyákkal

Az ember a funkcionalitás mellett az egyik legfontosabb tulajdonságnak a szépséget tartja. Ez még akkor is igaz, ha nem egy konyhagépről, hanem történetesen a „legjobb barátjáról” van szó.

A kutya háziasításának időpontja körül sok a vita, de jellemzően valamikor ezelőtt 10 és 100 ezer év köztre teszik. A lényeg nem is ez, hanem az, hogy ekkor még a maguk természetes formájában voltak jelen. Az idők folyamán persze a különbségek is hangsúlyosabbá váltak, de ekkor még mindig a természet tartotta kezében a gyeplőt. A nemesítéseknek köszönhetően azonban bár tény, hogy a teljesítmény javítása is szerepet játszott, a kutyák kinézetének „finomítása” is elsődleges cél volt.

Sajnos ez nem jelenti azt, hogy egyre és egyre jobbak lettek volna a négylábú kedvenceink – írja a Sunny Skyz. Sok esetben bizony a kívánt megjelenésért nagy árat fizettek a kutyák légszomj, betegségek és korai halálozás formájában.

Alapvetően nem is azzal van a baj, hogy egy-egy fajtánál fellépnek rájuk jellemző betegségek – persze ez sem örömteli, de természetes folyamat. Ugyanakkor nem egy esetben elmondható, hogy amikor egy jellegzetességre annyira ráerősítenek a nemesítés során, hogy az már az állat egészségi állapotának egyértelmű romlását hozza, az sem a kutya, sem pedig a gazdája szempontjából nem éri meg.

Bull Terrier

bullterier

A jellegzetes, kosforma fejéről ismert állat egyvalamivel biztosan nem rendelkezett eredeti állapotában: ezzel a fejformával. A különleges orrnyereg a tenyésztés eredménye, ahogyan a vastag derék is. Az eredetileg sportos küllemű bullterrier azonban nem csak átalakult fej- és testfelépítésével, hanem egy sor betegséggel, normál létszám feletti fogakkal, és a saját farka kényszeres üldözésével is fizetett a kétes eredményért.

Basset Hound

basset

Columbo kutyájáról első ránézésre egy nagyon idős, túlsúlyos nagyapó jut eszünkbe, akinek a bőre is megnyúlt már, és a füleire is simán rátapos, ha totyogva nekiindul. Nos, a fajta jellegzetességeinek számító részletek a múltban korántsem voltak ennyire erőteljesen jelen. Az elmúlt 100 év tenyésztésének következtében a basset hound ezek mellett szert tett csigolyabántalmakra, erősen elváltozott szerkezetű hátsó lábakra és a jellegzetes, lefittyenő szemhéjakra is, amelyek nem igazán segítik elő szegény mindennapi boldogulását.

Boxer

boxer

Akik ezt a játékos és eleven fajtát tartják, azok tudják, hogy bizony a kutyájuk könnyen „túlmelegszik”, vagyis a túltenyésztés hatására a hőháztartásának szabályozása nem a legjobb. Az is tény, hogy sajnos a boxerek között a legmagasabb a rákos megbetegedések aránya, ami a 100 évvel ezelőtti, hosszabb pofával rendelkező kutyák esetében nem volt jellemző.

Angol bulldog

bulldog

Ha azt nézzük, hogy a tenyésztésnek melyik állat a legnagyobb vesztese a mezőnyből, akkor az angol bulldog biztos befutó lehet. A 100 évvel ezelőtti állapotában még nem is volt vele sok gond, napjainkra azonban a rengeteg felesleges bőr és az alacsonyabb termet mellett rengeteg betegségre való hajlamot is begyűjtöttek, aminek következtében az átlag életkoruk 6 év körülire csökkent. Sajnos a tenyésztés hatására az angol bulldog gyakorlatilag képtelen már önállóan szaporodni is, és az ellésnél is nagy valószínűséggel lesz szüksége orvosi beavatkozásra.

Tacskó

tacsi

Már eredetileg is egy kedves, hosszúkás kis jószágról volt szó, ám 100 év alatt a tacskó úgy megnyúlt, mint a lánybúcsús limuzinok, miközben a lábai csak rövidültek. Bár kétségtelen, hogy az enyhén komikus kinézet aranyos, és a vadászatban is hasznára volt, cserébe ez a fajta kiemelkedően veszélyeztetett a porckorong kopások, és az emiatt bekövetkező bénulások terén.

Német juhász

nemetjuhasz

Ez a munkakutya sem úszta meg a nemesítéssel járó betegségeket és gondokat. A német juhászkutya hátsó lábainak és csípőjének folyamatos, tudatos formálása hajlamossá tette a porckopásra, így az ízületi fájdalomra, valamint az ebből adódó bénulásra is. Ráadásul igen sűrűn fordulnak elő a fajtánál idegrendszeri problémák is.

Mopsz

mopsz

Sajnos a kis turcsi orrú haver szintén nem a legjobb lapokat kapta a nemesítés során. A mopsz légzése nehézkessé vált ahogyan a pofája egyre kisebb és gyűröttebb lett. A testfelépítésében bekövetkezett változások pedig magukkal hozták a magas vérnyomást és a szívproblémákat. Az extra mennyiségű bőr pedig – bár valóban vicces megjelenést kölcsönöz – erősen fogékonnyá teszik a gyulladásos bőrbetegségekre.

Bernáthegyi

bernathegyi

Emlékszik még azokra a képekre, ahol egy a szép kutya hegyi mentéseket hajt végre egy kis hordóval a nyakában? Nos, erre valamikor valóban alkalmas volt, napjainkban azonban már nem annyira. Nagyon gyorsan túlmelegszik, mivel extra mennyiségű bőr, valamint hatalmas termet volt a tenyésztők – és persze a közönség – elvárása. Betegségei között a hemofília ugyanúgy jelentkezik, mint az ízületi bántalmak, és a bőrgyulladások.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra